Lokalt

Mindreårige bliver fotograferet af kommunes vagt: - Hvorfor skal han tage billeder af os?

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Unge i Sorø har de seneste uger oplevet at blive tvunget til at lade sig fotografere af kommunens vagter. Det skaber utryghed blandt unge og forældre.

- Det er utilstedeligt. Det er dybt, dybt beklageligt.

Sådan lyder det fra Anne Madsen, der sidder i Sorø Kommunes Børne- og Undervisningsudvalg og er Socialdemokratiets gruppeformand i kommunen.

Reaktionen kommer, efter TV2 ØST kunne afsløre, hvordan kommunen har hyret vagter, der tager nærbilleder af mindreårige, når de har opholdt sig på kommunens skaterbane eller på skolernes matrikler efter lukketid.

Billeder, som er taget uden børnene eller forældrenes tilsagn og måske i strid med lovgivningen.

Derfor er socialdemokraten rystet over historien.

- Jeg kan mærke, det er ubehageligt. Det er det, fordi jeg synes, der er nogle unge, som måske er blevet udsat for noget, som de ikke bør udsættes for, siger Anne Madsen.

Skaber utryghed

Flere unge fra Sorø fortalte tidligere fredag, hvordan de havde oplevet at få blive fotograferet af en vagt uden at have gjort noget forkert.

- Vi fik ikke forklaret, hvorfor det er, at han skal tage billeder af os. Og hvad skal de overhovedet bruges til?, siger 14-årige Asger Bror.

Episoderne har skabt utryghed blandt både forældrene og de unge, der på grund af coronanedlukningen er søgt ud på blandt andet den lokale skaterbane og skolerne.

- Vi har ikke rigtig andre steder, siger 15-årige Asbjørn Aalbæk Jensen fra Sorø.

På byens skaterbane havde 14-årige Liva Winslow siddet sammen med nogle andre unge, da en fremmed mand i en vagttrøje pludselig dukkede op.

- Så beslutter en af os at gå hen til ham og spørge, hvad der er galt, fordi han kommer ikke hen og siger noget til os. Og så siger han bare, at "I må ikke være her, men jeg skal lige have et billede af jer", forklarer Liva Winslow.

Skal sikre kommunen mod hærværk

Sorø Kommune bekræfter overfor TV2 ØST, at det er SSP, der har bedt vagten om at tage billederne. Ifølge kommunen er der sat skilte op med "adgang forbudt", hvor der også står, at der kan være videoovervågning.

Men som 14-årige Asger Bror spørger: - Hvad skal billederne bruges til?

- Jeg tror i virkeligheden, du kan sige, at det er at have en så præcis observation af, hvad der er sket og hvem der var til stede, og hvad der kendetegner det, vagten har set, forklarer kommunaldirektør i Sorø Kommune Søren S. Kjær.

Han forklarer, at det handler om at sikre sig mod hærværk og skabe tryghed.

Men ifølge Liva Winslow var der ikke begået skyggen af hærværk, da vagten tog billeder af hende og hendes venner.

- Vi stod og dansede til noget musik, og det var faktisk det, vi lavede. Og så var der nogle, der drak et par øl. Der var ikke blevet smidt affald nogen steder, der var ikke ødelagt noget. Vi stod faktisk bare og dansede, forklarer hun.

Jeg skal lige have et billede af dig

Kommunaldirektør Søren S. Kjær mener, at de unge kunne have frabedt sig at blive fotograferet.

- Hvis de unge havde sagt, at de ikke ønskede at blive fotograferet og havde forladt stedet, så havde den ikke været længere, lyder det fra Søren S. Kjær.

Der er bare et men:

- De bliver jo ikke spurgt, om han må tage et billede. Det er det første, der bliver sagt til dem, "jeg skal lige have et billede af dig", siger Mia Sejstrup, der er forælder til en af de unge, som er blevet fotograferet.

Mia Sejstrups datter blev fotograferet af vagten.

- Den del med at blive fotograferet og ikke være vidende om, hvem det er, hvor de kommer fra og hvem det er sendt af, synes jeg, lød lidt mærkelig, siger hun og fortsætter:

- Jeg bliver personligt lidt usikker på, om det overhovedet var kommunens folk eller om det var en privatperson.

På kanten af lovgivningen

Kommunaldirektør Søren S. Kjær forklarer, at kommunen maksimalt gemmer billederne af børn og unge i 30 dage, før de bliver slettet. Det er samtidig ud fra loven om tv-overvågning, at kommunen har en vagt til at tage billeder af de unge, forklarer direktøren.

Men det valg undrer en ekspert.

- Tv-overvågningsloven er primært målrettet fikseret tv, der sidder på ydersiden af bygningen og indersiden – og ikke det at gå og tage billeder med håndholdte kameraer. I udgangspunktet er de slet ikke omfattet, siger Daniel Hartfield, der er advokatfuldmægtig og underviser i GDPR i Nordialaw.

- Det skal vi have kigget på. Hvis ikke det er det, så må vi naturligvis få præciseret, at det ikke skal indgå i overvågningen, lyder det fra kommunaldirektøren.

Hvis kommunen ønsker at tage portrætbilleder af de unge, vil det som minimum kræve, at vagten giver dem en lang række af informationer på forhånd, forklarer Daniel Hartfield.

- Det er supervigtigt, at han for det første fortæller, hvor han er fra, men selvfølgelig også hvad formålet med behandlingen af oplysningerne er, og så at børnene naturligvis har mulighed for at indklage det til datatilsynet, siger han.

Det har kommunen dog ikke bedt vagterne gøre.

- Vi har ikke detaljeret taget stilling til, hvilken fremgangsmåde, vagten skal betjene sig af, siger kommunaldirektøren.

Kommunaldirektør Søren S. Kjær.

Ifølge Liva Winslow handler utrygheden om, at der bliver taget et billede af dem.

- Det er fair, at han siger, vi skal gå, fordi vi ikke må være her, og de er bange for hærværk og sådan noget. Men det mærkelige er bare det dér billede.

Er det proportionelt at tvinge de her unge piger til at få taget et billede, når de bare sidder på en bænk? Det er klart, at de ikke må være der, fordi I har hængt et skilt op, men kunne man ikke bare bede dem om at gå?

- Jeg var der ikke, jeg kender ikke forhistorien, men af det du oplyser, er svaret: Jo, siger kommunaldirektøren.

TV2 ØST har været i kontakt med Sorø Kommunes borgmester Gert Jørgensen. Han ønsker ikke at kommentere på historien, da han er på ferie.