Lokalt

København sætter vagter ind mod festende unge

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Beboere i særligt populære havneområder i København er hårdt plaget af festende unge. Nu kommer kommunen med en håndsrækning.

Foråret og sommeren igennem har store grupper af unge været en udfordring for beboere på Islands Brygge og i Nordhavnsområdet i København.

Efter ugers coronanedlukning kom det varme vejr, og med ikke mange andre steder at gå hen, blev de i forvejen populære steder for de unge pludselig ekstremt velbesøgte.

Politiet har flere gange grebet ind og lukket områderne, fordi der var for mange samlet, men selv med den behørige afstand og respekt for forsamlingsforbuddet hærges områderne af larm, affald og voldsom kørsel. Nu sætter Københavns Kommune ind med både sikkerhedsværter, støjvagter og vejbump.

Festen flyttes udenfor

- Problemer med højlydte udendørs forsamlinger ser vi hvert år – det er en del af det at være en levende storby med attraktive byrum. I år er situationen dog særligt svær, da coronarestriktioner har aflyst sommerens festivaler og koncerter, og klubber og værtshuse enten lukker tidligt eller er helt lukket.

- De unge har ingen steder at gå hen og flytter festen udenfor, og så accelererer problemerne med både affald, støj og hensynsløs adfærd, fortæller Nikolaj Hvingtoft Hansen, der er vicedirektør i Københavns Kommune.

Kommunen har allerede erfaringer med at bruge støjvagter. Det er en gruppe mennesker, der bevæger sig rundt i Indre Bys natteliv og med dialog dæmper højlydte gemytter og anviser skraldespande og toiletfaciliteter, hvis festdeltagerne selv lader til at have svært ved at finde dem.

Vagter mod coronasmitte

Men det er ikke kun støj og affald, kommunen vil bekæmpe. For de løsslupne fester anses også at udgøre en smitterisiko i coronasammenhæng. Derfor skal der også sættes såkaldte sikkerhedsværter ind. Det er folk, der normalt arbejder med sikkerhed på Roskilde Festival.

- Sikkerhedsværterne skal hjælpe med at minde folk om hensigtsmæssig adfærd. Mange glemmer at holde afstand og følge retningslinjer, nu hvor byen er mere hverdagstravl igen, men der er stadig en coronaepidemi, og vi har stadig en opgave med at gøre vores til, at smittekæder begrænses, siger Nikolaj Hvingtoft Hansen.

Her skal vagterne i aktion

Unge, der fester i København, går målrettet efter en række særlige område. Det er i følge Københavns Kommune:

Islands Brygge

Sandkaj

Marmormolen

Fælledparken

Nørrebroparken

Ofelia Plads

Vejbump mod hurtig kørsel

I Københavns Kommune er der glæde over, at de to typer vagter nu skal arbejde sammen.

- Jeg er glad for, at de erfarne sikkerhedsfolk fra Roskilde Festival hjælper vores egne støjvagter med at tage dialogen med de ikke altid lige ædru festdeltagere. Arbejdsredskaberne er dialog og venlige henstillinger, og hvis det ikke hjælper – et opkald til politiet. Hvis der ikke rigtig er vilje eller evne til at lytte, så det kun politiet, der kan opløse festen, forklarer Nikolaj Hvingtoft Hansen.

På Islands Brygge har beboerne udover festlarm og affald døjet med endnu et problem - nemlig, at der køres ræs på den lange og lige vejstrækning. Det sættes der nu også ind overfor.

For i samarbejde med politiet etablerer Københavns Kommune vejbump på strækningen.