Lokalt

Flere heste mishandlet - nu udlover ejer dusør

Linus og Svend Erik Pallesgaard med hesten Pascura, som både er blevet snittet i skulder og bagben.  Svend Vilhelm Mikkelsen / TV MIDTVEST
TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Flere hesteopdrættere er den seneste tid vågnet op til heste med dybe snitsår. Nu har en af dem fået nok og udlover en dusør på 100.000 kroner.

Advarsel: Voldsomme billeder i artiklen.

Torsdag morgen blev hesteejer Svend Erik Pallesgaard fra Hovsør i Thy mødt af et ubehageligt syn.

Han var gået ud i sin stald for at fodre hesten Pascura.

- Jeg føler, at der er noget galt med den. Så jeg kigger ned ad den og opdager en flænge, og at blod og betændelse render ned af den, fortæller Svend Erik Pallesgaard.

Og det er ikke første gang, at Pascura har været udsat for mishandling. For præcis en måned siden fandt Linus Pallesgaard, der har hesten sammen med sin far Svend Erik, samme hest med snitsår i bagbenet.

- Det er dyrplageri på højt plan, siger Linus Pallesgaard, der ejer LP Hestebeslag i Hovsør.

Så nu udlover hesteejeren udlovet en dusør for at komme mishandlingen til livs.

- Vi har udlovet en dusør på 100.000 kroner til den, der kan sætte politiet i forbindelse med dem, der har gjort det her, for at få det stoppet. For det må ikke ske det her. Det må ikke gå ud over dyrene, siger Linus Pallesgaard.

Torsdag tilkaldte far og søn straks en dyrlæge, som behandlede snitsåret. Dyrlægen kunne også konstatere, at det ikke var en skade, som hesten havde påført sig selv.

Sådan så hesten Pascuras bagben ud, da den for en måned siden blev fundet med snitsår. Skaden har ødelagt nogle sener i benet, og derfor kommer Pascura ikke til at kunne ride igen.

Lignende tilfælde kostede hest livet

Tilfældet i Hovsør i Thy står ikke alene.

3. juni fandt Ulrik Benthin fra Thyholm sin hest i så dårlig forfatning efter et snitsår i bagbenet, at den måtte aflives af en dyrlæge.

- Der var en stor blodpøl, og vi kunne følge blodsporene lige så tydeligt hen til hegnet, hvor den er gået og forblødt for til sidst at falde om, fortæller Ulrik Benthin.

Dengang mente dyrlægen ikke, at såret var en skade, som hesten naturligt selv kunne påføre sig.

Ulrik Benthin selv har heller ikke oplevet problemer i de 15 år, som hesten har gået på hans mark. Derfor søger han nu svar på, hvad der skete for hans hest for knap en måned siden.

- Vi kunne da bare godt tænke os at vide, om det er en jæger, der er kommet til at skyde ved siden af noget, eller om det er en sindsforstyrret mand, der render rundt og laver noget.

- Vi er ikke ude på at jagte nogen, vi vil bare gerne have et svar, så vi ikke skal gå og frygte for de andre heste, siger Ulrik Benthin.

Det var såret her på bagbenet, der havde givet Ulrik Benthins hest så voldsomme blødninger, at den måtte aflives på stedet.

Nu overvåges staldene

Linus og Svend Erik Pallesgaard kan ikke leve med, at fremmede bevæger sig rundt i deres stalde om natten.

- Det er væmmeligt, det er meget væmmeligt, siger Svend Erik Pallesgaard.

Derfor har hesteejerne fra Thy nu fået installeret ni overvågningskameraer omkring gården og staldene, så de ikke skal stå op til flere heste med snitsår.

- Jeg blev ked af det, for jeg synes, at det er modbydeligt, at der går nogle her om natten, når vi ligger inde og sover. Og jeg synes, at det er så synd for dyrene, siger Svend Erik Pallesgaard.

Begge sager er meldt til Midt- og Vestjyllands Politi, og de hører gerne fra vidner på telefon 114.

Det seneste snitsår på hesten Pascura sidder på venstre skulder.