Lokalt

Hval strandet i Skagen: Turister hjalp den til havs

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

En hval på omkring fire meter var torsdag strandet ved Skagen. Det lykkedes dog nogle forbipasserende turister at hjælpe den til havs igen.

Rasmus Lynggaard fra Odense er i disse dage i sommerhus ved Skagen, og torsdag eftermiddag fik han sig én på opleveren.

- Vi går fra Grenen og så ned langs vestkysten, og omkring halvanden kilometer eller to kilometer nede ser vi så, at der ligger den her store hval en smule ude i vandet. Jeg vil skyde den til at være fire meter, måske fire og en halv, fortæller Rasmus Lynggaard til TV2 Nord.

Hvalen forsøges gravet fri.

Der er blod i vandet ved hvalen, men den er stadig i live. Blodet kommer sandsynligvis fra sår, da hvalen skraber mod bunden, når den vrider sig for at komme fri af det lave vand.

Der er en tysk mand og en dansk mand, der finder noget træ, og de forsøger at grave sandet væk på den ene side af hvalen, så de kan skubbe den ud igen, og det lykkes faktisk

Rasmus Lynggaard, Odense.

- Der er en tysk mand og en dansk mand, der finder noget træ, og de forsøger at grave sandet væk på den ene side af hvalen, så de kan skubbe den ud igen, og det lykkes faktisk, forklarer Rasmus Lynggaard.

Der lægges kræfter i.

Det hele udspillede sig omkring klokken 16 torsdag, og det hele endte altså med, at hvalen svømmede til havs igen.

Vågehval

Ifølge hvalekspert og stifter af Hvaler.dk Carl Kinze er det en vågehval, der er tale om.

- Ud fra billederne og oplysningen om en længde på cirka fire meter, så vil jeg sige, at det er en vågehval, som er den mindste i bardehvalfamilien, siger Carl Kinze til TV2 Nord.

Det er endnu for tidligt at spå om vågehvalens videre skæbne.

- Det er en meget venlig handling af de mennesker, som kom forbi, men man kan ikke vide, om den overlever. Men man må gerne hjælpe hvaler fri, det er ikke det samme som med sæler, man ikke skal røre. Hvis vågehvalen her ikke er for hårdt såret, så kan den sagtens overleve, fortæller Carl Kinze.

Der kan være flere årsager til, at vågehvalen er endt på stranden ved Skagen.

- De her hvaler er normalt dygtige til at navigere ved komplicerede kystområder, men hvis de kommer på for lavt vand og fanges af tidevandet, kan det gå galt. Erfaring spiller selvfølgelig også ind, og så kan der være tale om sygdom, siger Carl Kinze.

Hvalen på vej væk fra kysten igen.