Lokalt

Firma ændrer navnet på 'hudfarvet' perle

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Da perleproducenten modtog mailen, var de ikke i tvivl om, at navnet skulle ændres.

Mat rosa.

Sådan hedder farve nummer 26 nu hos perleproducenten Hama, der producerer sine perler på Mors, efter Lisbeth Lauritsen, der er mor til tre og socialdemokratisk byrådsmedlem i Aalborg, sendte perleproducenten en mail.

Jeg tror, at vi undervurderer – altså os med den mest almindelige hudfarve i Danmark – hvor betydningsfuldt det er for folk

Lisbeth Lauritsen, mor og byrådsmedlem, Aalborg

For det undrede hende, at farven indtil nu har heddet hud.

- Jeg sendte mailen, fordi jeg undrer mig, når jeg laver perleplader med mine drenge, og de så spørger efter den hudfarvede og får en farve, der er en nuance af lyserød, siger Lisbeth Lauritsen og fortsætter:

- Racismedebatten er meget aktuel, og jeg synes, at det er uretfærdigt, så jeg skrev en mail til Hama og hørte, om de kunne lave farvenavnet om.

Og som sagt, så gjort.

Da Hama modtog mailen, var de ikke i tvivl. Farvenavnet skulle ændres, og derfor hedder farve nummer 26 nu ikke længere hud, men til gengæld mat rosa.

- Hama skal ikke genere nogen, hvis nogen kan føle sig stødt over det. Hama er kreativ leg, hygge og læring. Der skal ikke være nogen, der er kede af det på baggrund af det, fortæller direktøren i Hama, Lene Haaning, om årsagen til, at de ændrer navnet.

Også farven 'lys hud' er blevet skiftet, og der arbejdes på at få genoptrykt deres kataloger, så navnet 'hudfarve' ikke længere findes hos dem.

For småligt, mener nogle

Ændringen af farvenavnet hos Hama gør Lisbeth Lauritsen glad. Det er dog ikke alle, der deler hendes begejstring for, at en perle, der har heddet 'hudfarve' i 38 år, nu skal tage navneforandring.

På sin Facebookprofil har hun lagt den mail op, som hun sendte til Hama til at begynde med, og her er der flere, der kommenterer, at tingene kan gå over gevind, når navnet på en perle skal ændres, fordi nogle føler sig stødt.

For Lisbeth Lauritsen handler det om at ændre de små ting, for ellers stopper hverdagsracisme aldrig, siger hun.

- Jeg tror, at vi undervurderer – altså os med den mest almindelige hudfarve i Danmark – hvor betydningsfuldt det er for folk. Det er vigtigt at give nogle ordentlige værdier videre til sine børn. Det synes jeg både som politiker og som mor.

Stor opbakning

I den modsatte grøft af kritikerne findes der også nogle, som er glade for, at Lisbeth Lauritsen sendte mailen til Hama.

Det kan ses på Lisbeth Lauritsens Facebookopslag, og personligt mærker hun det også i mængden af private beskeder, hun modtager.

- Jeg har fået rigtig mange beskeder og nogle kommentarer fra folk, der synes, at det er virkelig vigtigt. Og det er fra folk med alle hudfarver. Jeg har fået stor opbakning, slutter hun.