Lokalt

Fabrik vil mindske lugt af døde dyr med ny millioninvestering

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Daka-fabrikken tæt ved Randers vil nu imødekomme de mange klager om lugtgener fra områdets naboer, som virksomheden har modtaget gennem flere år.

Virksomheden Daka i Assentoft ved Randers, der forarbejder døde dyr fra landbruget, har gennem flere år modtaget mange klager fra områdets naboer om lugtgener fra fabrikken.

Men nu forsøger virksomheden at imødekomme de mange utilfredse borgere ved at investere i et nyt luftforbrændingsanlæg, der skal reducere lugtgenerne.

- Vi har valgt at fremskynde investeringen, i håb om at færre - eller helst ingen - naboer føler sig generet fra fabrikken, siger Per Thomsen, der er kommunikationsdirektør hos Daka, som blandt andet producerer ingredienser til dyrefoder.

Ikke helt lugtfri

Luftforbrændingen er en vigtig proces, når Daka-fabrikken skal forebygge lugtgener. Det nuværende anlæg skal derfor udskiftes med et nyt inden for den nyeste teknologi, og prisen ligger på omkring 10 til 15 millioner kroner.

- Vi havde en varm sommer i 2018, som gav problemer, men vi havde også nogle problemer i starten af januar, der gav unødige lugtgener for naboerne. Dér startede vi med at kigge på, om vi kunne lave nogle tiltag, som kunne reducere lugten, hvis vi fik en unormal situation igen, siger Per Thomsen til TV 2 ØSTJYLLAND om baggrunden for det igangværende projekt.

Vi kan desværre ikke love, at det forsvinder fuldstændigt, men for os gælder det om at reducere lugten til det absolut minimum

Per Thomsen, kommunikationsdirektør, Daka

Selvom projektet er gode nyheder for blandt andet områdets naboer, så vil Daka-fabrikken ikke blive helt lugtfri.

- Vi kan desværre ikke love, at det forsvinder fuldstændigt, men for os gælder det om at reducere lugten til det absolut minimum, siger Per Thomsen.

Martin Iversen fra Romalt bor 800 meter fra Daka-fabrikken tæt ved Randers. Han er en af de naboer, der flere gange har klaget over lugtgenerne. (Indslaget er fra juli 2018). Video: TV 2 Østjylland

Nabo er glad, men skeptisk

Martin Iversen fra Romalt bor cirka 800 meter fra fabrikken, og han er en af de naboer, der har klaget over lugtgenerne mange gange.

- Hvis det passer, at der kommer et nyt anlæg, så glæder jeg mig og håber, at det vil reducere lugtgenerne. Men jeg er skeptisk over for, om det virker, siger han til TV 2 ØSTJYLLAND.

Martin Iversen uddyber, at han ikke har noget imod, at fabrikken ligger i området, men han havde ønsket sig, at virksomheden havde handlet hurtigere.

Forventes klar i påsken 2012

Det nye anlæg forventes at blive etableret i påsken 2021, da installationen kræver, at fabrikken er lukket ned i flere dage. Her er påsken det eneste tidspunkt, hvor det er muligt.

Per Thomsen oplyser også til TV2 ØSTJYLLAND, at den lange leveringstid på det specialbyggede anlæg spiller en rolle.

- Det kan jo være, at vi får en rekord varm sommer i år, og så ville vi helst, hvis vi allerede havde haft anlægget nu, siger Per Thomsen.

Grunden til dét ønske er, at fabrikken er ekstra belastet, når det er varmt, og det kan forværre lugtgenerne.

Daka-fabrikkens nye tiltag skal desuden også godkendes af Miljøstyrelsen.