Lokalt

Flåter med livsfarlig sygdom igen fundet ved legeplads

Flåten er en mide med otte ben og skal ikke forveksles med en tæge, der har seks ben og ligner en edderkop. Bertrand Guay/AFP / Ritzau Scanpix
TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Sidste år blev tre personer smittet med den farlige TBE-virus fra flåter det samme sted i Tisvilde Hegn.

Den farlige TBE-virus - også kendt som centraleuropæisk hjernebetændelse - er endnu en gang blev fundet i flåter, der er indsamlet ved Tisvilde Naturlegeplads i det nordøstlige hjørne af Tisvilde Hegn i Nordsjælland.

Det oplyser Professor Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut til TV 2 Lorry.

Flåterne er indsamlet i et samarbejde mellem forskere fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut. Flåter med TBE-virus blev fundet samme sted sidste år, da tre personer blev indlagt med hjernebetændelse, efter at de var blevet smittet ved Tisvilde Naturlegeplads.

- Vi havde lidt håbet, at de forsvandt. Men vi har været oppe at samle flåter fra de samme områder, og vi kan se, at de er der endnu. De er kommet for at blive, siger Anders Fomsgaard.

Ifølge professoren er det interessante ved TBE-virus, at det kun findes hos flåter i et meget lille begrænset område. Det kan for eksempel være en busk på størrelse med en lille parcelgrund - det som han kalder et mikrofokus.

- Det er selvfølgelig meget uheldigt, at sådan en forekomst af en virusplet falder lige sammen med en meget populær menneskeplet - nemlig en legeplads, siger Anders Fomsgaard.

Legeplads bliver lukket

At man har fundet flåter med TBE-virus det samme sted to år i træk får nu konsekvenser.

- Det, vi er blevet enige om med Gribskov Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed på et møde tirsdag, er, at man nok er nødt til at lukke den nuværende placering for Tisvilde Naturlegeplads og flytte den til andet sted, hvor der ikke er TBE-virus, siger Anders Fomsgaard.

Han understreger dog, at det er fint nok at færdes i skovene i området ved Tisvilde Hegn, hvis man bliver på stierne.

- Det er jo ikke sådan, at flåterne er over det hele. Det er kun på den her lille plet ved naturlegepladsen. Men man skal måske lige kigge sig efter, når man kommer hjem for at se, om der skulle sidde nogle flåter og så fjerne dem med neglene så hurtigt som muligt, siger Anders Fomsgaard.

Hjernebetændelse med TBE-virus er en alvorlig sag. Personer, der bliver smittet, kan blive indlagt, og i nogle år kan man have eftervirkninger, hvor man kan være lam i en arm eller et ben.

Vi havde lidt håbet at de forsvandt.

Anders Fomsgaard, Professor, Statens Serum Institut

Samtidig kan der være det, man kalder neuropsykiatriske bivirkninger, hvor man for eksempel bliver paranoid. Undersøgelser fra Sverige viser, at børn, der bliver smittet, i høj grad får påvirket deres skolegang, fortæller Anders Fomsgaard.

Stammer fra Norge

Det er sjældent, at TBE konstateres uden for Bornholm, der gennem en lang årrække har været et kendt risikoområde.

Der findes dog fortilfælde for centraleuropæisk hjernebetændelse i resten af landet. Flåterne i Tisvilde Hegn kan man se stammer fra Norge.

- Vi mener, de er kommet med en trækfugl, som har slået sig ned lige der ved naturlelgepladsen, siger Anders Fomsgaard.

Indbyggere på Bornholm, der færdes i skove og krat, anbefales at blive vaccineret for virussen. I resten af landet anbefales dette ikke.

Skulle man dog som indbygger andetsteds end Bornholm alligevel have lyst til at blive vaccineret, så findes der en TBE-virusvaccine til børn og voksne, som man selv skal betale for.

Alle borgere kan i samråd med deres læge vælge at blive vaccineret mod TBE.