Lokalt

Prins Henriks skulpturer på auktion

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

19 skulpturer til en vurderet pris på mellem 30.000 og 350.000 ryger på auktion.

Landets dronning er kendt for sine kunstneriske og kreative evner, men hun er ikke kongehusets eneste kunstner. Afdøde Prins Henrik var også en flittig kunstskaber. Han skrev poesi, han malede - og han var en flittig skulptør.

Nu kommer 19 af prinsens værker på auktion hos auktionshuset Bruun Rasmussen, og det er ikke småpenge, prinsens kunstværker ventes solgt for. De er nemlig vurderet til en salgpris på mellem 30.000 og 350.000 kroner.

- På auktionen giver vi et interessant indblik i en mindre kendt side af Prins Henriks virke. De udbudte værker vidner om hans vidtfavnende ouevre (Livsværk, red), der spænder over alt fra naturalistiske skildringer af mennesker over figurative fabeldyr til stram abstraktion, siger Niels Raben, leder af afdelingen for moderne kunst hos Bruun Rasmussen.

Prins Henrik var allerede som ung kunstinteresseret og beskæftigede sig blandt andet med maleri. Da han var i 30´erne, fattede han interesse for skulpturkunst.

Begyndte som ung

- I en lang årrække udøvede han sit skulpturelle virke uden for offentlighedens søgelys – lige indtil værket ”Torso” blev opstillet ved vinslottet Cayx i Frankrig. En dansker, der kom forbi slottet, fattede interesse for værket, og det resulterede i, at et lignende eksemplar blev opstillet på Strandvejen i den vestfynske by Strib i 2007, oplyser Bruun Rasmussen i en pressemeddelelse.

Året efter deltog Prins Henrik på den århusianske skulpturfestival Sculpture by the Sea medværket ”Torso 1”, som tilmed vandt flest stemmer ved en publikumsafstemning – og hans virke som skulptør var dermed blevet offentligt kendt.

Skulpturer i det offentlige rum

Og prinsens værker blev så eftertragtede, at de i dag kan opleves offentligt flere steder. Det gælder for eksempel i Aalborg Kongres og Kultur Center, på Aarhus Havn, ved Tønder Rådhus, på Torvet i Ringkøbing samt i Slotsparken ved Marselisborg Slot.

Prins Henrik døde i 2018, 83 år gammel, efter kort tids sygdom. Han havde i perioden op mod sin egentlige sygdom trukket sig fra mange af sine kongelige forpligtelser.

Skulpturerne kan besigtiges frem til 8. juni, og selve auktionen finder sted 17. juni fra klokken 17.