Coronavirus

Hospital skærper forholdsregler efter to udbrud og 38 smittede

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Nordsjællands Hospital i Hillerød gør alt, hvad de kan, for at undgå yderligere smitte, lyder det i et svar fra vicedirektør.

Efter to smitteudbrud i maj, hvor et større antal personer er blevet smittet med coronavirus på Nordsjællands Hospital i Hillerød, skærper hospitalet nu forholdsreglerne for at undgå yderligere smitte.

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at undgå at smitten kommer ind, og når det alligevel sker, er vores vigtigste opgave at standse det og se, hvad vi kan forbedre, så risikoen for smittespredning bliver mindre i fremtiden, skriver vicedirektør på Nordsjællands Hospital, Jonas Egebart, til TV 2 Lorry.

Hospitalet oplyser til TV 2 Lorry, at 38 personer i maj er testet positive for coronavirus. ​​​​Der er tale om ni patienter og 29 medarbejdere.

Udbruddet er sket over to perioder. Det ene på et ukendt tidspunkt i maj, hvor syv medarbejdere på intensivafdelingen blev smittet.

Nye forholdsregler

Det andet tilfælde fandt sted på den ortopædkirugiske afdeling i slutningen af maj, hvor ni patienter og 22 medarbejdere blev udsat for smitte og efterfølgende testet positive for coronavirus.

Hospitalet kan ikke med sikkerhed afgøre, om smitten har vandret mellem personale og patienter, eller om der har været tale om to samtidige smittekæder på samme afdeling.

Udbruddet på den ortopædkirurgiske afdeling har også haft tråde til administrationen, oplyser Nordsjællands Hospital.

Efter de to udbrud sætter Nordsjællands Hospital nu ind for at undgå yderligere smittespredning.

- Konkret har vi nu indført flere screeninger af patienter, ændret vores retningslinjer for værnemidler, skærpet regler for ophold i fællesrum og oprettet support til vores afdelinger til at hjælpe med opsporing af nære kontakter og test af personale, skriver Jonas Egebart.

Mange medarbejdere smittet

TV 2 Lorry fortalte første gang om smitteudbruddet på den ortopædkirurgiske afdeling 25. maj. Dengang lød det i en pressemeddelelse, at ni patienter og otte medarbejdere - altså 17 personer - var blevet smittet med coronavirus.

Ifølge hospitalet konstaterede afdelingen 21. maj, at en patient havde fået et positivt prøvesvar i forbindelse med rutinescreening af alle nyindlagte patienter.

Der blev herefter iværksat smittesporing og test af alle indlagte patienter i afsnittet - og det viste altså, at ni patienter og otte medarbejdere var smittet.

De ni berørte patienter blev efterfølgende isoleret i forbindelse med deres indlæggelse, mens de dengang otte ansatte blev sygemeldt og sat i karantæne, som reglerne foreskriver. Siden blev altså yderligere 14 medarbejdere smittet på afdelingen.