Lokalt

Dyrenes Beskyttelse advarer hesteejere, efter flere dyr er døde

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Ahorn er giftigt for heste og kan få fatale konsekvenser, hvis de spiser det.

Tirsdag morgen tog Marie Thielsen og hendes døtre ud for at morgenfodre deres islænder Eyja, som gik i fold sammen med ni andre heste i Nordsjælland.

Alt var fint, hestene fik mad, og de tog hjem for at begynde dagen. Men ved 17-tiden samme dag fik Marie Thielsen et opkald. Hendes hest var alvorligt syg, og hun skulle komme straks.

Marie Thielsen skyndte sig ud til Eyja for at se, hvad der var galt. Da hun kom frem, rystede hesten, næsen løb, den kunne ikke længere stå på sine ben, og den tissede blodig urin.

Heste er sensitive, og de forkerte planter kan have dødelige konsekvenser

Yvonne Johansen, dyrlæge og dyreværnschef ved Dyrenes Beskyttelse

En dyrlæge var allerede på stedet, da Marie Thielsen ankom, og hendes hest havde derfor allerede fået morfin. Desværre havde det ingen effekt, og det blev derfor besluttet, at hesten skulle køres på Universitetshospitalet for Store Husdyr i Taastrup.

Blev aflivet otte timer senere

Hoppen Eyja nåede kun at være på dyrehospitalet i et par timer, før hun måtte aflives. Og ikke nok med det måtte to andre heste fra samme fold også aflives. Alle tre heste var blevet forgiftet af ahorn, som de havde spist, hvilket er livsfarligt for heste.

- Heste er sensitive, og de forkerte planter kan have dødelige konsekvenser. Ahorntræer er giftige for heste, og derfor er det vigtigt, at man sørger for, at der ikke vokser ahorntræer i nærheden af folden, siger Yvonne Johansen, dyrlæge og dyreværnschef ved Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse.

Giftige planter for heste

Udover ahorn er der også en række andre planter, som er giftige for heste. Husk derfor at tjekke folden jævnligt, så du trygt kan have din hest på græs i sommerhalvåret. Listen tæller:

  • Taks
  • Hestekastanje
  • Agern
  • Padderok
  • Engbrandbæger
  • Smørblomst

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Frøene fra ahorn spredes med vinden, så selvom ahorntræet står flere meter fra hestefolden, kan de små helikopterformede frø bevæge sig langt. Når hesten indtager blot en lille mængde ahorn, vil den hurtigt blive meget afkræftet, få stive bevægelser og få symptomer, der minder om kolik.

Flere tilfælde af ahornforgiftning

Indtil videre er der set flere tilfælde af ahornforgiftning i år rundt omkring i landet. Marie Thielsens hest gik på fold ved Dyrehaven i Nordsjælland, men også flere andre steder i landet har dyrlægeklinikker advaret om flere tilfælde af forgiftning.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler derfor på det kraftigste, at man som hesteejer er særligt opmærksom på sin fold, så man undgår de giftige ahorntræer.

- Hesteejere skal ikke være bange for at lukke deres heste ud på folden, men det er vigtigt, at de tilser folden regelmæssigt og grundigt. Hestene har godt af fri bevægelse på fold. Af andre planter, man skal være på udkig efter, findes også engbrandbæger og taks, som er meget giftige for heste. Man skal også være opmærksom på, at hvis hø eller wrap er slået på en mark med giftige planter, kan det stadig gøre heste syge selv i tørret tilstand, siger Yvonne Johansen.