Lokalt

Træ med fugleunge fældet: - De ødelægger så meget ved at fælde i yngletiden

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Træer fældes midt i fuglenes yngletid for at gøre plads til sommerfugle. Naturfolk er oprørte, imens Naturstyrelsen kalder det nødvendigt.

Jens Peter Kragh fra Gammel Rye er naturfotograf og har den seneste tid fotograferet en rede med en skovhornugle og dens unge i Kallehave Skov tæt på sit hjem.

I tirsdags tog han billedet nederst i denne artikel, men da han kom til området dagen efter, var træerne blevet fældet. Og træet og reden, som ugleungen boede i, lå på jorden. Ugleungen var ingen steder at se.

Naturstyrelsen står bag fældningen, der finder sted lige oven i fuglenes yngletid.

Billedet viser, hvordan der ser ud, efter der blev fældet træer i området.

- De ødelægger så meget ved at fælde i yngletiden, siger Jens Peter Kragh til TV 2 ØSTJYLLAND.

Ifølge ham ville ugleungen ikke have været flyvefærdig før 14 dage senere.

Naturformidler Jens Thorning Andersen er da heller ikke i tvivl om, at fældninger på denne tid af året betyder færre fugle.

I det sekund træet ligger vandret, har fuglene ikke længere et sted, hvor de kan være beskyttede

Jens Thorning Andersen, naturformidler

- Der er jo en grund til, at fuglene sidder oppe i træet. Det er både for at få ly og beskyttelse. Og i det sekund træet ligger vandret, har fuglene ikke længere et sted, hvor de kan være beskyttede, og det er jo det, fugleunger har brug for i yngletiden, siger Jens Thorning Andersen til TV 2 ØSTJYLLAND.

Fælles for sommerfuglenes skyld

Træerne er blevet fældet, da området skal lægges om, så det kan hjælpe levebetingelserne for sommerfugle.

Det bakker naturfolkene op om, men de forstår bare ikke, hvorfor træerne skal fælles i netop den periode, hvor der bor unger i træerne.

Jens Peter Kragh er naturfotograf og forstår ikke, hvorfor man fælder træer midt i fuglenes yngletid.

- Jeg er helt indforstået med, at der er sjældne sommerfugle, og det skal laves om, men de skal bare ikke gøre det i yngletiden, siger Jens Peter Kragh.

Arbejdspladser på spil

Hos Naturstyrelsen vidste de ikke, at der var en uglerede i træet. I så fald havde de ikke fældet træet.

- Jeg vil gerne starte med at beklage den fældning, vi har lavet ude ved Kallehave, hvor der er blevet fældet et redetræ. Det, synes vi, er ærgerligt, siger skovrider Søren Hald fra Naturstyrelsen til TV 2 ØSTJYLLAND og uddyber:

- Vi vidste simpelthen ikke, at der var et ynglende uglepar dernede. Så havde vi ventet med at køre til Kallehave.

Han forklarer samtidig, at det er svært helt at undgå fuglenes yngletid, da det i så fald vil dreje sig om seks måneder om året, hvor deres maskiner så skal holde stille.

Der er rigtig mange arbejdspladser på spil i sådan en beslutning

Søren Hald, skovrider, Naturstyrelsen

- De skovningsmaskiner, der kører derude, kan ikke andet - de kan ikke slå græs - så det betyder, at de kommer til at holde stille i seks måneder om året, forklarer Søren Hald.

- Og hele forsyningskæden – de, der køber de træer, der kommer derude fra - kommer til at mangle dem. Der er rigtig mange arbejdspladser på spil i sådan en beslutning.

Ifølge ham er det også hensynet til andre arter og vejrforhold, der spiller ind.

Har "Pas på kort" i maskinrummet

- Fra august til oktober er kronvildt i brunst, så dem skal vi også tage hensyn til. Og derudover er der spørgsmål om fremkommelighed. Fra september stiger mængden af nedbør, og hvis vi kun skal skove fra september til marts, kommer vi til at sætte kraftige spor i skovbunden. Der er mange hensyn, vi skal tage.

Søren Hald anerkender, at diskussionen er relevant, men at den skal tages på et niveau over hans.

Skovhornugleungens mor.

Naturstyrelsen anbefaler dog folk at melde ind, hvis de er bekendt med truede eller sjældne dyr i et område. Det er nemlig et krav, at alle deres folk og entreprenører har et "Pas på kort" i deres maskinrum. Kortet viser, hvilke sjældne eller truede dyr de skal passe på i skoven.