Lokalt

To nye storkeunger er kommet til verden: - Vi er rigtig glade, men samtidig lidt skuffede

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

I storkereden i Gundsølille er det ikke længere kun storkeparret, der løber med alt opmærksomheden fra storkeentusiaster – der er nemlig kommet to nye

Der er stor glæde at finde i Gundsølille nær Roskilde, hvor storkeparret Emil og Ida har fået travlt.

Storkeparret har nemlig fået travlt med at passe deres to nye storkeunger. Storkeungerne er blevet født for to uger siden, men først i går havde man mulighed for at flyve en drone derop og få bekræftet antallet af unger.

Det oplyser storkeekspert og bestyrelsesformand for storkene.dk, Jess Frederiksen, til TV 2 Lorry.

- Vi er rigtig glade, men vi er samtidig lidt skuffede, fordi der kun er to storkeunger. Det her storkepar er et gammelt par, og det plejer som minimum at få tre storkeunger, så derfor havde vi håbet på mere, siger han.

Jess Frederiksen oplyser, at han tror, det er på grund af det kolde forår, at der kun er to unger tilbage. Der har været for mange kolde nætter, og det har gjort, at storkeparret ikke har kunne holde de resterende storkeunger varme, og ungerne er derfor gået bort.

- De to unger ser til gengæld rigtig fine ud. Jeg håbede, at der var flere, men vi er selvfølgelig glade for, at der er nogle. Hvert et storke-liv tæller meget, siger han.

Det vides endnu ikke, hvilket køn storkene har, men det gør man om to uger, hvor der bliver taget en fjerprøve, som viser kønnet på de to storkeunger.

Der er stor glæde at finde i Gundsølille nær Roskilde, hvor storkeparret Emil og Ida har fået travlt. De er nemlig blevet forældre. Video: TV 2 Lorry

Der er få storke i Danmark

Storken er en truet fugleart, og der er få storke at finde i Danmark. Det varmer derfor Jess Frederiksen, at der er kommet nye storkeunger.

- Jo flere storkeunger, jo bedre er det. Hvis vi skal have flere storke, der yngler på Sjælland og i vores område, så er det rart, at der kommer nogle flere unger ud. Ungerne trækker jo andre storke med sig til Danmark, siger han.

Vi skal helt tilbage til 1993, hvor Danmark sidste gang husede så mange storke. Det oplyser Dansk Ornitologisk Forening.

Storkeparret i Ganløse blev mødt med jubel

Men det er ikke kun i Gundsølille, at man i disse dage kan opleve et storkepar. Det samme kan man i Ganløse i Egedal Kommune, hvor storken Susanne og hendes gemal holder til. Det viser sig, at hendes gemal faktisk er hendes bror fra et andet kuld.

- Det sker ofte i fugleverden, at søskende finder sammen. Parret i Ganløse kommer ikke til at yngle i år, da de kom for sent tilbage til Danmark, siger han.

Storken Susanne vendte først hjem for nogle uger siden, efter hun havde været sydpå og fundet sig en gemal. Det er det første trækkende storkepar, der har slået sig ned på Sjælland siden 1965.

På gården hos Christian Friis Bach har storkeparret fået kendskab til gårdens andre dyer.

Og det har storkeparret valgt at gøre på Christian Friis Bachs gård. Noget man har arbejdet på i 12 år.

- Det har jeg virkelig drømt om. I år ser det endelig ud til, at der sker noget positivt i forhold til det med, at danske storke kommer hjem igen, siger Christian Friis Bach, der er tidligere radikal minister for udviklingsbistand under Helle Thorning-Schmidt.

Storkeparret fra Ganløse tager sig nogle ture, og parret har fornyligt fløjet til Tingbjerg i den nordvestlige del af København og Tåstrup på den københavnske vestegn.