Lokalt

Nervøse restaurantejere forud for genåbning – hvor mange gæster må vi lukke ind?

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Med bare fem dage til genåbningen aner restauranterne fortsat ikke, hvor mange gæster de får plads til. Det kan i sidste ende koste dem dyrt.

Restauranter i hele regionen er i disse dage ved at gøre klar til en genåbning mandag. Men på hvilken måde de helt skal gribe opgaven an, er her bare fem dage før endnu uklart. For myndighederne har ikke udstukket de retningslinjer, som restauranterne skal overholde for at måtte åbne igen.

Det eneste, vi ved, er, at der ikke er kommet specifikke retningslinjer og at kravet om afstand er sænket fra to til en meter.

Michael Oliver Noesgaard, medindehaver, Nokken

En af dem, som lige nu går og venter i spænding på, hvilke regler en genåbning skal foregå under, er Michael Oliver Noesgaard, medindehaver af Café Nokken i Nykøbing Sjælland.

- Det eneste, vi ved, er, at der ikke er kommet specifikke retningslinjer, og at kravet om afstand er sænket fra to til en meter, siger han og tilføjer:

- Men betyder det, at der skal være mindst en meter mellem hvert selskab, eller skal der være en meter mellem alle folk – så kan de jo ikke side ved bordet og spise sammen.

Hvis afstandskravet kun gælder mellem selskaber, vurder Michael Oliver Noesgaard, at omkring en fjerdedel af omsætningen vil kunne forsvinde, imens det bliver så godt som umuligt at holde åbent, hvis der skal være en meter mellem hver gæst.

Forbereder i blinde

Indtil videre har Michael Oliver Noesgaard og resten af familien, der der driver caféen som en familievirksomhed, udbygget terrassen.

- Det har vi gjort, fordi vi forventer, der nok kommer noget om større afstand mellem borde og stole - også udenfor, hvor vi gerne vil have plads til det samme antal gæster.

Men derudover er det svært at gøre de store forberedelser uden at kende retningslinjerne, påpeger han.

- Men dét, vi også tænker på, er rengøring af toiletterne. Det skal højst sandsynligt rengøres efter brug hver eneste gang. Det er vi spændte på at se, hvordan det skal gøres, for det skal planlægges med medarbejderne.

Risikerer at der kommer for få kunder

For Michael Oliver Noesgaard er den helt store bekymring, om retningslinjerne bliver så rigide, at det ikke er muligt at have tilstrækkeligt med gæster i restauranten til, at det kan løbe rundt økonomisk.

- Som det er nu, er den faldende omsætning blevet opvejet af faldende udgifter. Men når vi skal holde åbent hele dagen lang, skal vi have mere personale på, og det kræver, der er kunder og omsætning til det, siger han.

Det værst tænkelige scenarie er, at nogle restauranter starter op, og finder ud af, de ikke kan holde omsætningen.

Annette Hyldebrandt, chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Horesta

- Hvis det ikke sker, har vi lagt en plan for kun at holde åbent til aften.

Ønsker krav lempet

En stor del af personalet på Nokken er løsarbejdere, som lige nu ikke har fået vagter. Men i sommermånederne er restauranten arbejdsplads for mellem 15 og 20 medarbejdere. Om det bliver tilfældet i år, er helt afhængigt af, hvor mange gæster, restauranten får mulighed for at byde indenfor.

Mandag kunne også indehaver af Restaurant Fjorden i Nakskov, Elin Hellesøe, fortælle om frustrationerne over de manglende retningslinjer.

Hun forbereder sig også til åbningen i næste uge og har mange selskaber, som hun stadig ikke ved, hvad der kommer til at ske med.

- Det er dybt frustrerende. Jeg håber virkelig, der kommer noget i dag, fordi der vil garanteret være nogle ting, hvor vi virkelig bliver nødt til at rette ind, alt efter hvad der står, sagde Elin Hellesøe mandag til TV2 ØST.

Ønsker krav lempet

Hos restauranternes brancheforening, Horesta, forklarer chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Annette Hyldebrandt, at restauranterne risikerer til at tabe penge på genåbningen, når de så tæt på åbningsdagen ikke kender retningslinjerne.

- Det er ikke gratis at komme op i gear. Den investering restauranterne skal foretage for at åbne mandag, risikerer de ikke at kunne dække med den omsætning, de får, hvis reglen om fire kvadratmeter per person i restauranten fastholdes. Så vil de ikke kunne lukke nok gæster ind til at kunne gerenere et overskud, siger hun og tilføjer:

- Det værst tænkelige scenarie er, at nogle restauranter starter op, og finder ud af, de ikke kan holde omsætningen.

Hjælpepakke bør tilpasses

I sidste uge blev situationens alvor for restaurantbranchen ridset op, da Horesta gjorde antallet af konkurser under corona-nedlukningen op. På landsplan er der sket en femdobling i antallet af konkurser sammenlignet med samme periode de foregående år.

Og tendensen kan fortsætte, hvis ikke hjælpepakkerne til virksomhederne tilpasses genåbningen.

- Hjælpepakkerne er lavet til nedlukningen. Men der er ingen hjælp at hente under genåbningen. Trinnene i hjælpepakken er simpelthen for store til dette, forklarer Annette Hyldebrandt.

Hjælpepakkerne er indrettet sådan, at hvis virksomheden har en omsætning på 20 procent, så kompenseres de 80 procent. Men i det øjeblik omsætningen stiger til 21 procent af det normale, falder kompensationen til 50 procent.

- Det er virkeligheden for vores medlemmer. Det gør, at de ikke har råd til at åbne på de vilkår, som gælder i dag.

På landsplan har restauranterne tabt 80 procent af omsætningen under coronakrisen. Alene i Region Sjælland har nedgangen indenfor hoteller og restauranter kostet 1272 arbejdspladser, viser den seneste opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Det er en stigning på 81 procent sammenlignet med antallet af ledige i denne branche i starten af marts 2020.

I et skriftligt svar til TV2 ØST oplyser Erhvervsministeriet:

- Erhvervsministeriet kan oplyse, at ministeriet er meget opmærksom på den store efterspørgsel efter retningslinjer til restaurationsbranchen i forhold til genåbningen. Der er en god dialog med erhvervet om retningslinjerne i sektorpartnerskabet, og der arbejdes på højtryk blandt myndighederne på disse retningslinjer og på at offentliggøre dem i nærmest mulige fremtid, så branchen kan komme i gang med en tryg og forsvarlig genåbning.