Lokalt

Forvirring om regeringens regler på Fyn: Her holder de åbent - og her er lukket

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Fynske slotte, haver og parker, hvor man skal betale entré for at komme ind, ved ikke, om de må holde åbent eller ej.

Som det ser ud lige nu, kan fynboerne mandag igen vende tilbage til haven og legeskoven ved Egeskov Slot.

Slottet har nemlig valgt at åbne delvist for gæster igen. Udstillinger, slottets labyrint og selve slottet er fortsat lukket for offentligheden.

Anderledes forholder det sig på Valdemar Slot. Her har man valgt at holde lukket frem til juni, da man føler sig omfattet af de samme regler, som gør sig gældende for museer og zoologiske haver.

- Udmeldingen fra regeringen i sidste uge var ret klar, synes jeg. Og vi har valgt at være forsigtige, så vi venter til juni, siger Nikolaj Albinus, der er bestyrelsesformand for Valdemar Slot.

Uenighed blandt de to slotte

Direktør på Egeskov Slot, Henrik Neelmeyer, mener imidlertid ikke, at slottet er underlagt samme regler som zoologiske haver. I stedet henviser han til, at private slotte og herregårde godt må holde åbent.

- Vi har valgt at rette os efter retningslinjer fra Erhvervsministeriet, hvor det fremgår, at private slotte og herregårde gerne må holde åbent, siger Henrik Neelmeyer til TV 2/Fyn.

Og selvom Nikolaj Albinus fra Valdemar Slot mener, at regeringens udmelding er klar, åbner Egeskov Slot stadig.

- Vi har i sidste uge forberedt os til i dag og ser frem til at åbne, selvom vi ikke forventer, at der vil være meget forretning i det, siger Henrik Neelmeyer.

Har du hørt eller set noget, som du mener, at TV 2 skal vide?
Tak for din henvendelse.

For gæsterne bringer genåbningen stor glæde.

- Det var dejligt at gå i parken igen. Vi holder nemlig meget af at følge med i blomsternes forskellige blomstringstider, siger Lene Bjelduaf, der sammen med sin mand har gået den første tur i lang tid i Egeskov Slots have.

Betragter sig selv som naturparker

Men det er ikke kun Egeskov Slot og Valdemar Slot, der er nødsaget til selv at fortolke regeringens udmeldinger.

Vi fortsætter med at have åbent, fordi vi betragter os selv som en naturpark præcis lige som enhver anden skov eller strand

Hans Åge Hjeresen, direkt'ør, Danmarks Fuglezoo

For eksempel holder både Den Romantiske Have ved Sanderumgaard og Danmarks Fuglezoo i Tommerup stadig åbent, da de lige som Egeskov Slot heller ikke mener, at de falder ind under samme regler som zoologiske haver og museer.

- Vores have er et stort naturområde med haveelementer, hvor der er masser af plads, siger Susanne Vind, der er godsejerfrue på Sanderumgaard.

Også Danmarks Fuglezoo betragter sig selv som en naturpark og beder i den forbindelse om, at man ikke dømmer stedet på navnet.

- Den eneste indendørs facilitet vi har er toiletter. Resten er udendørs. Det er altså bare en ganske almindelig naturpark, siger direktør for Danmarks Fuglezoo, Hans Åge Hjeresen.

Risiko for bøder

Justitsminsteren advarede ellers i weekenden om, at zoologiske vil få bøder, hvis de ikke overholder reglerne.

- De valg, der blev truffet ved aftalen i torsdags, blev ikke truffet for sjov, og det betyder også, at de, der ikke følger reglerne, vil blive straffet for det - på samme måde som alle andre, der ikke efterlever landets love, skrev Nick Hækkerup til TV 2.

Af den årsag er det også vigtigt for både Egeskov Slot, Den Romantiske Have og Danmarks Fuglezoo at få afklaret, hvor i ligningen de hører til.

- Vi fortsætter med at have åbent, fordi vi betragter os selv som en naturpark præcis lige som enhver anden skov eller strand. Vi har så bare fugle i vores skov, forklarer Hans Åge Hjeresen.

Men nu når I hedder Danmarks Fuglezoo, er I så ikke bange for, at myndighederne betragter jer som en zoologisk have og derfor vil give jer en bøde?

- Politiet er meget velkomne til at komme og kigge på forholdene. Så kan de se, at der bare er tale om et stykke skov som enhver anden naturpark. Det er et lille, liberalt erhverv, vi driver, siger direktøren.