Lokalt

Forskere overvåger coronasmitte via danskernes toiletvand - håber at opdage anden bølge først

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Forskere kan ved at undersøge toiletvand finde frem til, om smittetrykket af covid-19 stiger eller falder i en bestemt by.

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet er netop nu ved at spore coronavirus i det toiletvand, der bliver skyllet ud af cirka 1,2 millioner indbyggere i hovedstadsområdet.

- Grunden til, at vi kan finde covid-19, er fordi, det bliver udskilt i afføringen. Det findes simpelthen, når man går på toilettet. Og hvis man så kan detektere det fra spildevandet, så ved man det måske, før folk selv ved det, siger laborant ved DTU Fødevareinstituttet, Jacob Jensen.

Forskerne kan ikke spore hvilke enkeltpersoner i København, der er smittet, men de kan undersøge smittetrykket - altså om antallet af personer med covid-19 stiger eller falder i det område, der er indsamlet prøver fra.

- Vi kan spore niveauet af infektionen ved at bruge spildevand fra København og sammenligne med andre byer som for eksempel Aalborg, hvor vi forventer et lavere niveau af smitte, siger Saria Otani, der er Ph.d. i molekylær mikrobiologi ved DTU Fødevareinstituttet.

Her ses tirsdagens spildevandsprøver fra Renseanlægget Lynetten.

Forskere håber derfor, at metoden kan bruges til at undersøge, hvornår en anden bølge med virus vil være på vej.

- Læger forventer en anden bølge med coronavirus. Vi kan opdage den, når den kommer - sandsynligvis om et par måneder, fordi vi overvåger og samler prøver to gange om ugen, og jeg undersøger prøverne med det samme. Så hvis vi forventer en anden bølge i juni, kan vi forhåbentligt opdage den i et tidligt stadie, siger Saria Otani.

Saria Otani analyserer de spildevandsprøver, der kommer ind for blandt andet covid-19.

Det giver mening

Laboranten Jacob Jensen hentede tirsdag frisk indsamlet spildevand fra Renseanlæg Lynetten. Andre dage kommer prøverne fra Avedøre og Damhusåen. Prøverne er 24 timer gamle.

- Mit arbejde giver absolut mening. Det har stor betydning for Danmark og folks følelse af tryghed, at vi kan få styr på, hvor den her virus befinder sig. Det er hele nøglen til, at vi kan undgå den, siger Jacob Jensen.

I laboratiet bliver der snart ekstra travlt - for i denne uge kommer der også materiale fra Odense, Aarhus og Aalborg.

Seks liter københavnsk spildevand om ugen i fem år

Men selvom det lyder ret nytænkende at undersøge spildevand for at overvåge sygdom, har DTU Fødevareinstituttet de seneste fem år analyseret seks liter københavnsk spildevand om ugen for at studere ændringer i resultaterne.

Spildevand kan nemlig blandt andet afsløre, hvor mange sygdomsfremkaldende mikroorganismer folk i et indsamlingsområde bærer på.

Spildevandet kan også afsløre, om danskernes ændrede vaner under nedlukningen af Danmark kan aflæses i forekomsten af fødevarebårne mikroorganismer - altså om eksempelvis bedre håndhygiejne, ændrede kostvaner og færre besøg i kantiner og restauranter har betydning for, hvor mange der bliver syge af blandt andet salmonella, campylobacter og norovirus.