Lokalt

Regeringen takker modstandsfolk med ekstraordinær hædersgave

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Den ekstra gave vil blive givet til personer, som modtager den ordinære hædersgave efter lov om erstatning til besættelsestidens ofre.

5. maj 2020 markerer vi 75-året for Danmarks befrielse fra den tyske besættelsesmagt.

Derfor har Folketinget på initiativ fra beskæftigelsesministeren besluttet at give en ekstraordinær hædersgave til den gruppe af mennesker, som fortjener en særlig tak for deres indsats under Anden Verdenskrig.

Den ekstra hædersgave er på 10.000 kroner skattefrit og vil blive givet til personer, som modtager den ordinære hædersgave efter lov om erstatning til besættelsestidens ofre.

Det drejer sig om tidligere modstandsfolk, tjenestegørende i allieret skibstjeneste, indsatte i koncentrationslejre med flere, samt faldne og såredes efterladte.

- Vi må som land aldrig glemme den indsats, der blev lagt for at beholde Danmark på danske hænder. Danmarks historie og overlevelse blev formet dengang – og med store personlige ofre undervejs. Det er en kendsgerning, at de år har pålagt en særlig gruppe af vores borgere en tung bagage med ar på sjæl og legeme. Derfor er jeg også rigtig glad for med den her gave at kunne lægge ekstra vægt bag ordene, der udtrykker vores taknemmelighed, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Siden 1945 har denne gruppe mennesker modtaget en anerkendelse for deres særlige indsats under Besættelsen. Dette er sket i form af en årlig hædersgave, som tirsdag er på 16.100 kroner.

Der er per 1. marts cirka 830 modtagere af hædersgaver. Heraf har godt 100 ydet en særlig indsats under Anden Verdenskrig, mens de resterende er efterladte. De kan hver se frem til en ekstra hædersgave på 10.000 kroner. I alt har regeringen afsat 8 millioner kroner til ekstraudbetalingen.

Det er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som behandler udbetalingen af den ekstraordinære hædersgave.