Lokalt

Danmark fejrer befrielsen – men mange bornholmere sætter ikke lys i vinduet

TV 2/Bornholm logo
I samarbejde med TV 2/Bornholm

Den tyske besættelse af Bornholm blev afløst af en sovjetisk besættelse, og i dagene efter 4. maj 1945 fulgte flere dræbende bombardementer.

- Vi kunne ikke se selve byen, men vi kunne se, at de bombede, og vi kunne se røgen, der steg op. Det var grusomt. Og hver gang vi åbnede for en radio, så hørte vi bare hurra-råb. Det var barskt. Det var ganske forfærdeligt egentlig.

Sådan fortæller den nu 91-årige Inger Drewes om sine oplevelser, da hun fra en gård i Ibsker stod på en altan og så sin by - Nexø - blive sprængt til ruiner af russiske bomber i maj 1945.

Hun var dengang 16 år og havde lige gennemlevet det første bombardement af Nexø 7. maj 1945, hvorefter hun med sin familie, på cykel, og med hunden i snor, flygtede til Tingfogedgård i Ibsker, hvor morens fætter boede.

Bornholm bliver glemt

4. maj 1945 klokken 20.36 kunne BBC's danske nyhedsoplæser, Johannes G. Sørensen, meddele de danske lyttere, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark havde overgivet sig.

Befrielsesbudskabet satte gang i fejringer over hele landet, og morgenen efter fortsatte fejringen.

Men ét sted i landet var ikke befriet - noget, som mange ofte glemmer.

- Det har stort set været en genganger i jeg ved ikke hvor mange markeringer af befrielsen, at Bornholm bliver glemt. Og det tror jeg i og for sig, at bornholmerne på mange måder har vænnet sig til, selvom det selvfølgelig gør dem enormt ondt, siger politisk kommentator og tidligere forsvarsminister Hans Engell til TV 2.

Tyskerne blev på Bornholm

I løbet af krigen havde øen været af strategisk vigtig betydning for tyskerne på grund af dens beliggenhed i Østersøen, og i februar 1945 blev øen udvalgt til at spille en central rolle i de evakueringsplaner, som skulle bringe tyske soldater og flygtninge tilbage til Tyskland. Det blev besluttet, at Bornholm skulle forblive under tysk kommando så længe som muligt.

5. maj rejste de tyske soldater altså ikke - de blev og gik nu side om side med de bornholmske modstandsfolk, som var kommet frem fra deres skjul i den tro, at Bornholm nu var blevet befriet sammen med resten af Danmark.

Vi tænkte, at de måtte sige noget fra Danmark om det forfærdelige, der sker. Men det gjorde de jo ikke

Inger Drewes, 91 år

Men i stedet strømmede tyske soldater og flygtninge til øen, og den tyske kommandant Gerhard von Kamptz besluttede, at den tyske kapitulation ikke gjaldt Bornholm, fordi øen fortsat var essentiel for de tyske evakueringsplaner.

I mellemtiden ankom britiske styrker til resten af Danmark for at tage imod den tyske overgivelse, men general Richard Dewing modtog ordre fra feltmarskal Montgomery om ikke at sende styrker til Bornholm. Man mente, at Sovjetunionen havde interesse i øen, og man ønskede ikke at skabe internationale uoverensstemmelser.

Først 7. maj reagerede den danske regering, og anmodede general Eisenhower om hjælp - man havde brug for en vestlig indsats for at befri Bornholm. Da var det dog allerede for sent.

Bombardementer i Nexø og Rønne

I dagene efter 5. maj fløj flere russiske rekognosceringsfly over Bornholm, og de tyske tropper svarede tilbage ved at beskyde dem.

Om morgenen 7. maj faldt de første russiske bomber over Nexø Havn og derefter i Rønne. Ti danskere omkom under angrebene, herunder en hel familie på fire personer.

Efter angrebene udsendte de russiske styrker et varsel om, at byerne ville blive udsat for endnu et bombardement den følgende dag, hvis ikke tyskerne var villige til at forhandle.

Den tyske kommandant von Kamptz afviste forhandlingsanmodningen, og afvisningen satte gang i en omfattende evakuering af både Nexø og Rønne.

Indbyggerne flygtede på cykler, på ladet af lastbiler, til fods med kufferter, som indeholdt de vigtigste, personlige ejendele. Man modtog den tyske forhandlingsafvisning om aftenen 7. maj, og den følgende morgen var begge byer blevet evakueret. Fra klokken 9.00 om morgenen 8. maj faldt bomberne igen.

- Vi stod og kiggede på det, og min søster og min mor faldt hinanden om halsen og græd. Vi tænkte, at de måtte sige noget fra Danmark om det forfærdelige, der sker. Men det gjorde de jo ikke.

Inger Drewes befandt sig stadig på Tingfogedgård i Ibsker, da hun for anden gang stod og så på de kraftige bombardementer af Nexø.

Tysk besættelse efterfulgt af en russisk

Tyskerne havde officielt overgivet sig på alle fronter natten mellem 7. og 8. maj, og om eftermiddagen 9. maj ankom både med russiske soldater til Rønne Havn.

De pågyndte herefter modtagelsen og transporten af de kapitulerede tyske tropper, som stadig var tilbage på øen.

Da frihedsbudskabet kom til Danmark, så gjaldt det altså ikke Bornholm

Hans Engell, politisk analytiker

I mellemtiden så bornholmerne nu ind i en ny virkelighed. Den tyske besættelsestid var ovre, men den sovjetiske besættelse af Bornholm var først lige begyndt. Samtidig havde hundredvis af borgere fra øens to største byer mistet deres hjem.

Den sovjetiske besættelse af Bornholm skulle ende med at vare i næsten 11 måneder. I mellemtiden arbejdede øens befolkning på genopbygningen af Rønne og Nexø - en genopbygning, som man stadig kan se i bybilledet i dag.

I 1945 forærede Sverige eksempelvis den danske regering 300 præfabrikerede træhuse, som blev opført på Bornholm. I dag er husene populære familieboliger. De kan stadig ses i både Rønne og i Nexø, og de var Sveriges første større bistandsprojekt, da de stod klar i september 1945.

Befriet til sidst

Først 24. marts 1946 ankom en delegation af danske soldater til øen og blev mødt af hujende bornholmere med svingende Dannebrog i Rønne Havn.

5. april 1946 forlod de sidste russiske soldater øen, og Bornholm var nu - efter fem års tysk besættelse efterfulgt af 11 måneders sovjetisk besættelse - atter frit som resten af Danmark.

Dette er grunden til, at mange bornholmere ikke fejrer 4. maj på samme måde som mange andre danskere - ved at sætte lys i vinduerne. På Bornholm var der reelt ikke meget at fejre, og øens værste hændelser under krigen var endnu ikke indtrådt.

- Man markerer det. Man siger tak til russerne, de var en del af befrielsestropperne. Men det ændrer ikke på, at da frihedsbudskabet kom til Danmark, så gjaldt det altså ikke Bornholm, siger Hans Engell.

Lysene sættes i mange bornholmske hjem i stedet i vinduerne 5. april, mens dagene 4.-8. maj bruges til at markere de angreb, som ødelagde hundreder af borgeres hjem samt at mindes de ti danskere, som omkom under det voldsomme bombardement.