Lokalt

Leder på skandaleplejehjem fyret

Efter sager om omsorgssvigt på et plejehjem i Aarhus er lederen blevet fjernet. De skjulte optagelser, som startede skandalen må ikke offentliggøres.

- Det har været vanvittigt, siger Charlotte Ahm om reaktionerne, siden hun onsdag stod frem og fortalte om de omsorgssvigt, hun mener, hendes farmor har været udsat for på Plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Siden har hun været hovedperson i det, der betegnes som en skandale under oprulning.

- Vi oplevede, at min farmor blev behandlet meget, meget ringe. Og ligegyldigt hvor vi henvendte os, fik vi ingen hjælp. Det var derfor, vi skrev til TV 2, siger Charlotte Ahm.

Fældet efter skjulte optagelser

Sagen om Kongsgården begyndte, da TV 2 fremlagde skjulte optagelser fra plejehjemmet, som TV 2 har lavet, efter at Charlotte Ahm og hendes familie havde henvendt sig for at få hjælp til at dokumentere forholdene.

Optagelserne viser Charlotte Ahms farmor, og den behandling hun fik på Kongsgården. Optagelserne skulle optræde i en dokumentarudsendelse, men Aarhus Kommune har fået nedlagt et såkaldt fogedforbud, som betyder, at ingen må se optagelserne og at TV 2 ikke må omtale indholdet af optagelserne.

Øverste chef fyret

Men det har ikke forhindret, at sagen allerede nu har haft voldsomme konsekvenser.

En lang række andre pårørende er stået frem og har fortalt historier om svigt på Kongsgården.

13 medarbejdere har været indkaldt til tjenstlige samtaler, flere er blevet fyret. Og mandag blev den øverste leder på Kongsgården også sat på porten.

- Jeg glæder mig til at se den nye leder i aktion, men mine forhåbninger er lig nul, når det drejer sig om Kongsgården. Lederen skal bevise noget først, lyder det fra Charlotte Ahm.

Samme reaktion har politikerne i Sundheds- og omsorgsudvalget i Aarhus i dag.

Alle medlemmer af Sundheds- og omsorgsudvalget har ønsket at få udsendelsen at se, men mandag aften afviser borgmester Jakob Bundsgaards embedsfolk, at de vil bede om at få udsendelsen udleveret.

Det vil – ifølge vurderingen fra borgmesterens kontor – være et brud på fogedforbuddet, hvis politikerne beder om at se optagelserne.

Så godt som alle medlemmer slår i dag fast, at de langt fra ser sagen som afsluttet med fyringen af lederen på Kongsgården.

- Vi er ikke færdige endnu, for ledelsen er mere end en forstander. Der er også en områdeledelse, der har et ansvar, siger Enhedslistens medlem af udvalget, Lone Norlander.

Skandale under oprulning

- Der er en skandale under oprulning. Jeg er blevet kontaktet af flere familier, der bekræfter, at der er mere end en enkelt sag. Så vi skal have kortlagt de mange klager, der har været. Forvaltningen og rådmanden har også et forklaringsproblem om, hvorfor der skal så meget til, før de agerer. Det er jo tale om et ledelsesmæssigt omsorgssvigt, når vi ikke tager de pårørende alvorligt, siger Lone Norlander til Århus Stiftstidende

Den ansvarlige Rådmand Jette Skive fra Dansk Folkeparti undskyldte søndag direkte til familierne og til de ældre. Og i dag kostede sagen altså lederen på Kongsgården jobbet.

- Jeg undskylder for alt, hvad der er sket derude. Men sagen skal ind på mit bord, før jeg kan reagere. Det er den i den grad kommet nu, og derfor reagerer jeg, siger Jette Skive i dag om fyringen af plejehjemslederen.

Man skal behandle andre mennesker med værdighed og respekt. Og ikke bare som et forældet stykke kød, der bare ligger i en seng, siger Charlotte Ahm.