Coronavirus

Bekymret for at vende tilbage på job? Sådan undgår du smitte på arbejdspladsen

Mere end hver anden dansker er i tvivl om, hvordan smitte på arbejdspladsen undgås, viser undersøgelse.

Titusindvis af danskere har siden nedlukningen af Danmark arbejdet hjemmefra, og til trods for at dele af landet fortsat er lukket ned, begynder flere virksomheder nu så småt at kalde deres ansatte tilbage på kontoret. Men ikke uden frygt for smitte.

En ny undersøgelse fra YouGov, foretaget for den danske rådgivervirksomhed Rambøll, viser, at otte ud af ti danskere i større eller mindre grad frygter at blive smittet med coronavirus på arbejdspladsen.

Professor og virolog Allan Randrup Thomsen maner dog til besindighed.

- Du løber selvfølgelig en større risiko på arbejdet end inden for hjemmets fire vægge, men på et tidspunkt skal du jo ud og se verden i øjnene igen, og det er som udgangspunkt ikke farligt at træde ind på en arbejdsplads, hvis du ikke er i særlig risiko, siger han.

Samtidig viser undersøgelsen, at 61 procent af danskerne er i tvivl om, hvordan de beskytter sig mod coronasmitte på arbejdspladsen.

- Der er meget i folks generelle adfærd, der kan begrænse risikoen for smitte. Vi skal bare tænke os om, siger Allan Randrup Thomsen.

Er du i tvivl om, hvordan du bedst beskytter dig, når du vender tilbage til kontoret? Så læs med her:

Sådan undgår du smitte på jobbet

 1. På vej til job

  Du har langt nemmere ved at beskytte dig, hvis du kører i egen bil. For jo tættere du er på andre, jo større er risikoen for at blive smittet, siger Allan Randrup Thomsen. Han opfordrer til, at du så vidt muligt undgår myldretid, hvis du går, cykler eller tager offentlig transport til arbejde.

  - Risikoen er lille på cykelstien, men cykler du tæt på andre, så er den der. Og i busser, tog og metro kan folk af og til komme til at stå tæt og støtte sig ting, som mange har rørt ved. Put hænderne i lommen, når du kører med offentlig transport, prøv at holde afstand, og vis hensyn, når du går ind og ud.

 2. Ved indgangen og i receptionen

  Nogle arbejdspladser har store indgangspartier med kodesikring og receptioner, hvor mange mennesker ofte samles samtidig og træder igennem i løbet af en dag. Samtidig er det ikke alle arbejdspladser, der har automatiske døre.

  - Sprit hænderne af, inden du tager fat i håndtaget eller trykker din kode af hensyn til andre, og sprit igen af bagefter af hensyn til dig selv, lyder det fra Allan Randrup Thomsen, som også påpeger, at du bør lade bolsjer, frugt eller andet stå, hvis der stadig er arbejdspladser, som har den slags liggende i receptionen.

 3. I mødelokalet

  Møder fylder meget i nogle brancher, og det kan være vanskeligt at holde sig til Sundhedsstyrelsens retningslinjer, når der skal planlægges i større grupper. Ikke desto mindre bør man gøre sig umage, mener Allan Randrup Thomsen. Overvej om mødet kan droppes eller måske foregå over telefon, selvom I alle befinder jer på arbejdspladsen.

  - Hvis der skal være møde, så find de største lokaler, sæt jer to meter fra hinanden, og hold et lidt kortere møde, end I plejer, siger virologen.

 4. På toilettet

  Ifølge YouGov-undersøgelsen er det især toiletbesøg på arbejdspladsen, der puster til frygten for at blive smittet. 73 procent af danskerne svarer, at de er bekymrede for at gå på toilettet, men ifølge Allan Randrup Thomsen kan nye rutiner hjælpe.

  - Især herretoiletter kan være problematiske, fordi mange ikke får vasket hænder, men der er råd. Hvis du vasker hænder, inden du anvender toilettet, vasker dem grundigt efter, tørrer hænderne i papirhåndklæder og måske også lukker vandhanen og åbner døren med et frisk, tørt sådant, så forurener du ikke dine hænder fra armaturet eller dørhandtag, hvis de ikke skulle være helt rene.

  - Toiletbrættet er ikke en stor risiko. Hvis du sørger for at vaske hænder, før du rører ved dit ansigt, er der ikke stor smitterisiko ved at gå på samme toilet som dine kolleger.

 5. Ved kaffeautomaten

  Allan Randrup Thomsen ser kaffeautomaten som et område med betydelig smitterisiko. Mange mennesker drikker kaffe i løbet af en arbejdsdag, og det er formentlig de færreste, der er vant til at vaske hænder, inden de trykker på knappen eller tager fat i håndtaget på elkogeren.

  - Der er ikke andet at sige end "sprit af, og vask hænder". Både før og efter du har rørt kaffemaskinen, for virus kan godt sidde i flere dage. Måske er det også en idé at bruge dit eget krus og lade være med at tage ophold ved kaffestationen. Drik din kaffe ved skrivebordet i stedet.

 6. I kantinen

  Corona-tider lægger ikke ligefrem op til socialt samvær med kollegaerne, og selvom det kan være hyggeligt at stå tæt i madkøen og sidde mange sammen, bør man ifølge Allan Randrup Thomsen holde afstand i kantiner. Kantiner er nemlig et af de steder, hvor risikoen for smitte er størst.

  - Faktisk er det sikreste at have sin egen madpakke med. Kedeligt, men i disse tider giver det mening, for det kan være svært med afstand, hvis man er på en arbejdsplads, hvor mange flokkes mod kantinen klokken 12. Hvis du går i kantinen, så vask hænder, brug bestik, og lad være med at røre dig selv i ansigtet.

 7. På gangene

  70 procent af de danskere, der har besvaret YouGov-undersøgelsen, siger, at de er bekymrede for at blive smittet, når de passerer hinanden på gangen eller i fællesrum. Risikomomentet er dog ikke stort, mener Allan Randrup Thomsen.

  - Det er de færreste, der stopper op i længere tid og snakker, så hvis man sørger for at holde afstand, gøre god plads til dem, der skal forbi, og undgå at tale hen over hovedet på folk, går det nok. Det skal dog helst ikke være sådan, at folk kan vandre frem og tilbage i dine og din kollegas taledråber.

 8. Ved arbejdsstationen

  Allan Randrup Thomsen ser skrivebordet eller den private arbejdsstation som det sikreste sted, hvis du vil undgå smitte. Derfor mener han, at det er vigtigt, at arbejdsgiveren har sørget for, at alle har hver deres plads, og at der på forhånd er tænkt over afstand.

  - Sid eller stå forskudt med to-tre meters afstand, hvis der er plads til det. Brug kun dine egne arbejdsredskaber, hvad enten det er kuglepenne, mus, tastatur, mobiltelefon eller lignende. Og så lad være med at putte fingrene op i ansigtet hele tiden, lyder det fra virolog Allan Randrup Thomsen.