Lokalt

Mor til to holder sine børn hjemme selvom børnehaven åbner

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Børnefamilier er splittede i forhold til, om de skal sende deres børn i institution eller skole, når Danmark lige så stille åbner.

De mindste børn i vuggestue, børnehave og de små elever i skolerne fra 0.-5. klasse, skal sammen med pædagoger og lærere, være de første, som sluses tilbage til hverdagen, når Danmark gradvist åbnes efter påsken.

Kontrolleret og langsomt, som statsminister Mette Frederiksen (S) formulerede det. Og det vil blive med nogle særlige vejledninger med ekstra rengøring og to meter mellem eleverne:

Men hos familien Skovbo i Funder ved Silkeborg, så ser man ikke frem til åbningen næste onsdag.

- Jeg er utryg ved det. Jeg kan ikke se mine børn i det. Jeg har det ikke godt i maven med det, siger Anne-Mette Skovbo Eggertsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg er utryg ved det. Jeg kan ikke se mine børn i det. Jeg har det ikke godt i maven med det.

Anne-Mette Skovbo Eggertsen, mor til to drenge.

Hendes mindste dreng Hugo på to år går i dagpleje, og hendes ældste Noah går i børnehave. Men de skal ikke afsted, selvom der åbnes op for det onsdag den 15. april.

- Jeg er nødt til at mærke efter, og det føles ikke rigtigt lige nu, fortæller Anne-Mette Skovbo Eggertsen.

Hun afventer en udmelding fra daginstitutionerne og har tiltro til myndighederne, som hun mener, har gjort det rigtig godt indtil nu.

- Jeg kan bare ikke se, hvordan personalet skal klare det, med den normering de har. Og også med værnemidler, som der er tale om, de skal have. Hvad hvis børnene slår sig, og de skal have en krammer, som jo omsorg, spørger hun.

Anne-Mette Skovbos yngste dreng har tidligere været indlagt med en blodforgiftning, så hun er også bange for, at hans immunforsvar ikke er gearet til det.

Familier er splittede

Rundt om i Østjylland står mange familier i samme dilemma som hos familien Skovbo. Men ikke alle vælger at holde deres børn hjemme.

Eksempelvis mener Marie Schmidt fra Randers, at det er den rigtige beslutning at lade de mindste begynde i skole og daginstitutioner først.

Hun har en søn på syv år, der skal i 0. klasse igen efter påske.

- Nogen skal jo starte, og de mindste reagerer mindst på smitte. Min søn plejer at klare sygdomsforløb i stiv arm, og jeg stoler på vores sundhedsvæsen, siger Marie Schmidt til TV2 ØSTJYLLAND.

- De ældre elever har også bedre mulighed for virtuel undervisning.

'Hold dem noget mere udenfor'

Marie Schmidt håber naturligvis ikke, at hendes søn bliver smittet, og risikoen er med til at give hende betænkeligheder.

Men ikke nok til at holde ham hjemme.

Min søn savner sine kammerater, så jeg tror, at det er godt for ham at komme afsted.

Marie Schmidt, Randers

- Mit forslag til skolen er at have børnene mere ude i små grupper. Min søn savner sine kammerater, så jeg tror, at det er godt for ham at komme afsted, siger Marie Schmidt.

Også i Randers sidder Katrine Kjeldsen og gør sig de samme tanker om fremtiden med et delvis åbent samfund igen.

Hun har to børn, der efter planen skal begynde i vuggestue og børnehave igen efter påsken. Selv arbejder hun i en børnehave.

Svært at tage en beslutning

- Mit job gør mig ekstra splittet. For hvis jeg nu valgte at holde dem hjemme, men selv skulle på arbejde, så kunne de jo alligevel få smitten gennem mig. Men selvfølgelig er jeg bekymret og har lyst til at holde dem hjemme, siger Katrine Kjeldsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er især de helt små børns adfærd, der bekymrer hende:

- De er jo ikke gode til at holde afstand, og det er ikke sikkert, de forstår, hvorfor det er vigtigt.

Børnenes far kan fortsat ikke gå på arbejde efter påske, så han er hjemme og vil gerne holde børnene hjemme også. Så det er svært at beslutte, hvad man skal gøre.

Katrine Kjeldsen, Randers

Derfor er hun meget splittet, og hvad hun ender med at gøre, er stadig uvist.

- Børnenes far kan fortsat ikke gå på arbejde efter påske, så han er hjemme og vil gerne holde børnene hjemme også. Så det er svært at beslutte, hvad man skal gøre, siger Katrine Kjeldsen.

Overlæge: Børn har meget lav risiko for at få corona

Ifølge ledende overlæge ved afdelingen for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, så skal man ikke være nervøs som forælder.

- Børn har en meget lav risiko for at få coronavirus. Langt de fleste bliver slet ikke syge af det, fortæller Lars Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Man skal selvfølgelig være opmærksom, hvis ens barn får symptomer på coronavirus, som for eksempel åndenød.

- Det allerbedste ville selvfølgelig være, hvis man kunne isolere sig, indtil der er en vaccine, men det kan man jo ikke. Vi skal jo begynde at åbne samfundet op igen, siger Lars Østergaard.

Hvis man har symptomer på sygdom, også milde symptomer som forkølelse, skal man blive hjemme, indtil man er rask, lyder retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen.