Lokalt

Virolog peger på hesteevent som årsag til mange smittede - arrangør afviser kritikken

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Dansk Varmblod mener ikke, at man kan bevise en sammenhæng mellem de mange smittede i Herning Kommune og det store hesteevent.

Teorierne og gisninger har været der længe.

Er det store hesteevent 'Hest og Rytter', der blev afviklet i MCH i Herning i begyndelsen af marts, årsagen til, at der nu er et stort antal coronasmittede i Herning Kommune?

Til Avisen Danmark siger Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimental virologi ved Københavns Universitet, at det efter hans vurdering er sandsynligt, at der er noget om snakken.

- Jeg vurderer, at hestestævnet er den væsentligste årsag på grund af antallet af deltagere. Det er klart, at store forsamlinger altid er et godt sted for en virus at sprede sig. Det er dokumenteret, at det er det, man skal undgå. Derfor er der også indført restriktioner, siger Allan Randrup Thomsen.

Arrangørerne afviste dengang at aflyse arrangementet, selv om regeringen på det tidspunkt anbefalede, at man ikke gennemførte arrangementer med over 1000 deltagere. Der var omkring 55.000 besøgende til 'Hest og Rytter'.

- Smittespredning er en statistisk begivenhed. Jo flere du er i kontakt med, jo større smittespredning sker der. Hver gang du har en social interaktion, løber du en vis risiko. Hvis du har mange sociale interaktioner, giver det god mening, der kan ske en voldsom smitteoverførsel ved sådanne begivenheder, siger Allan Randrup Thomsen.

Arrangørerne af 'Hest og Rytter', Dansk Varmblod, har hidtil ikke udtalt sig om den mulige sammenhæng, men i en mail til TV MIDTVEST skriver direktøren i Dansk Varmblod, Casper Cassøe, at han ikke mener, at der er bevis for teorien.

- Skulle det vise sig dokumenteret, at vores arrangement faktuelt har været medvirkende årsag til det aktuelle smittetal i Herning, er vi naturligvis meget kede af dette og beklager. Der findes imidlertid ingen evidens for, at de ca. 60 smittede i Herning Kommune har noget med hingstekåring/hestemessen at gøre, skriver Casper Cassøe.

Læs hele svaret fra Casper Cassøe på tvmidtvest.dk.

Enhed skal nu undersøge smittekilden

Hospitalsenheden Vest i Region Midtjylland vil nu forsøge at undersøge, hvorfor der er så mange coronasmittede i Herning Kommune.

Det oplyser hospitalsenhedens kommunikationschef Finn Møller til TV MIDTVEST.

Finn Møller understreger, at enheden først og fremmest bruger sin ressourcer på at tage sig af de syge og personer under mistanke for at være smittede.

Men for at være bedre rustet til kommende epidemier er man også interesseret i at undersøge, om der er forhold, der kan spores tilbage til enkeltstående begivenheder.

- I regi af Hospitalsenheden Vest er nedsat en gruppe, som undersøger emnet. Det er vores forhåbning, at vi inden for 2-3 uger kan bidrage med viden om de hypoteser, der aktuelt er i spil, skriver Finn Møller i en mail.