Overlæge advarer: Vi har unge helt ned til 25 år i respirator
Lægen kommer med et budskab fra intensivafdelingen og har en bøn til danskerne.
Indtil videre har historien om coronavirus været, at det fortrinsvis er ældre og svækkede personer, som bliver ramt af den frygtede sygdom, covid-19.
Og selvom det også er rigtigt, fortæller en dansk læge nu en lidt anden historie.
- De patienter, vi nu har indlagt i respirator på intensivafdelingen er fortrinsvis 'raske' yngre eller midaldrende personer i alderen 25 til 70 år, lyder det fra Lars Østergaard, overlæge og professor, Infektionssygdomme, Aarhus Universitetshospital, som deler sit budskab i en video på Aarhus Universitetshospitals Facebookside.
Derfor opfordrer han til, at at alle tager hensyn til hinanden.
- Så ud over at tage hensyn til ældre og svage, er det altså også en rigtig god idé at tage hensyn overfor dem, du i øvrigt har omkring dig, for alle kan få et alvorligt forløb af denne her sygdom, siger Lars Østergaard i videoen.
Han slutter af med at minde danskerne om at følge sundhedsmyndighedernes råd om at holde afstand, samles så få som muligt, samt vaske og spritte hænder.
- På den måde kan vi alle sammen passe rigtig godt på hinanden, siger han.
Yngre patienter i hovedstaden end i Italien
Også i Region Hovedstaden oplever man, at patienterne er yngre, end man har set i Italien.
Det fortæller Jan Bonde, overlæge og leder af Rigshospitalets nye coronaafdeling. Han ønsker dog ikke at oplyse gennemsnitsalderen for patienterne i Region Hovedstaden.
Han mener, der kan være flere forklaringer. Blandt andet at gennemsnitslevealderen i Italien er højere.
113 mennesker i Danmark, som er smittet med coronavirus, er i skrivende stund i respirator. I alt er 499 mennesker indlagt på et hospital. 72 mennesker er døde med coronavirus.
I Region Midtjylland, som Aarhus Universitetshospital hører til, er der ifølge Statens Serum Institut 26 personer på intensivafdeling og heraf 19 i respirator.
I sidste uge oplyste Statens Serum Institut, at medianalderen blandt de personer, som er døde med covid-19, er på 80 år. Den yngste person, som er død med covid-19 blev 50 år.
Overraskende
Overfor TV 2 uddyber Lars Østergaard, at flere af de personer mellem 25 og 70 år, som er indlagt i respirator på Aarhus Universitetshospital i Skejby, tidligere har været rimeligt friske og raske.
- Det rammer nogle hårdere end andre, men vi ser også yngre og midaldrende patienter, som ikke har haft nogen skavanker, kroniske sygdomme eller er svækkede, som får alvorlige forløb, siger han.
Samtidig understreger Lars Østergaard, at sygdommen har ramt alvorligt, hvis personer bliver indlagt i respirator.
- Det er et kompliceret forløb. Man er bedøvet, og når man ligger der, kan det også gå ud over andre organsystemer. Så der er ikke kun tale om understøttende behandling. Der er tale om patienter, som har en alvorlig lungeproblematik, siger han.
Udviklingen i Danmark er kommet bag på den ledende overlæge, når han tænker tilbage på de tidlige historier, der kom fra Kina og Italien i starten af epidemien.
- Det er overraskende for mig, at vi har så relativt en stor del af yngre mennesker, som stort set tidligere har været raske, men som også får infektionen i et alvorligt forløb, fortæller Lars Østergaard.
To ting har virket
Selvom sygdommen også rammer yngre og midaldrende personer, er det overordnede billede ifølge professoren, at tiltagene virker.
Der er således intet, der ifølge Lars Østergaard indikerer, at vi er på vej mod italienske tilstande med et stort antal døde.
Han peger på to ting, der har virket. Den ene er myndighedernes kontrol med de danskere, der rejste hjem fra andre lande efter rejseforbuddet, og at de er blevet sat i karantæne.
Den anden store forskel er borgernes ændrede adfærd. Det kan måles og vejes, forklarer Lars Østergaard.
- Andre sygdomme, der smitter ved tæt kontakt, ser vi næsten ikke nogen tilfælde af lige nu.
- Det drejer sig om influenza og såkaldt RS-virus hos børn, som er hyppige på denne tid af året, siger han til nyhedsbureauet Ritzau.