Ø-færge tager nu færre passagerer - sommerhusejere anbefales at blive væk

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Norddjurs Kommune opfordrer danskere til ikke at tage i sommerhus på øen Anholt.

I kampen mod at undgå at covid-19-smittespredningen også gør sin entré på Anholt, kommer Grenaa-Anholt-færgen fremover til at indskrænke passagerantallet kraftigt: Fra 100 til 35 passagerer per afgang.

Og opfordringen er klar: Vent med at besøge øen, indtil pandemien er drevet over.

- Pladserne vil være forbeholdt øens fastboende. Vi kan på sin vis ikke udelukke andre, men vi opfordrer til, at det kun er fastboende, der for tiden opholder sig på øen, og de vil som sagt have fortrinsret på færgen, siger borgmester i Norddjurs Kommune, der ejer færgen, Jan Petersen, til TV 2 ØSTJYLLAND.

Isoleret og sårbar ø

Ændringen sker på baggrund af en bestemmelse i kampen mod covid-19, der angiver, hvor mange man maksimalt må opholde sig per kvadratmeter gulvareal.

Kommunen har bedt Østjyllands Politi om råd i forbindelse med fortolkningen af den bestemmelse, hvilket nu betyder, at man nedsætter passagerantallet fra 100 til 35.

- Anholt er en smuk, men også sårbar og isoleret ø. Af de cirka 130 fastboende er omkring 50 personer over 65 år gamle. Dem skal vi passe godt på i denne tid. Vi skal samtidig sikre, at øens beredskab, som også er sårbart, holdes kørende, siger Jan Petersen.

Han opfordrer derfor også alle sommerhusejere og andre besøgende, som kunne finde på at rejse til øen enten nu eller i forbindelse med påske, til at vente.

- Ligesom statsministeren har meldt ud, skal vi minimere vores rejse mellem landsdelene. Det gælder også i påsken, og det gælder også til vores øer, siger han og fortsætter:

- Vent til epidemien er drevet over. Den (øen, red.) er der stadig, når krisen er ovre, og så vil vi glæde os til at tage imod turister og sommerhusejere igen på Danmarks mest unikke ø.

Øboere gik i frivillig isolation

Brugsuddeler Helle Rossen så med hjemme fra Anholt, hvor hun bor, da statsministeren 11. marts fortalte danskerne om den første bølge af lukninger, som siden med jævne mellemrum har rullet henover landet.

TV 2 ØSTJYLLAND talte med hende to dage efter, hvor mange af øens borgere var blevet enige om, at de ville gå i frivillig isolation på øen.

- Vi er mange ældre og borgere i risikogruppen for virussen her på øen. Derfor sad vi nok alle og tænkte det samme, da vi så det pressemøde. Den sygdom, den skal ikke hertil, sagde hun til TV 2 ØSTJYLLAND.

Og der gik da heller ikke længe, før man blev enige om, hvordan man på øen ville gøre sit for holde covid-19 på afstand.

- Vi har via vores Facebook-gruppe, som de fleste beboere er med i, meldt ud, at vi appellerer til, at vi går i frivillig karantæne. Hvis man rejser med færgen ind til fastlandet, så skal man måske overveje, hvorvidt man skal tage med tilbage og risikere at tage smitte med sig, siger hun og fortsætter:

- Det er jo selvfølgelig ikke noget, vi bestemmer, men vi appellerer til det. Og vi appellerer samtidig udefrakommende til, at de ikke tager herover, hvis det kan undgås. Simpelthen for at beskytte de mange beboere, som altså er i risikogruppen. Mig selv inklusiv.