Lokalt

Utilfredse fiskere protesterer mod overvågning: Grænsen er nået

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

De nordjyske fiskere er stærkt utilfredse med, at fiskeriminister Mogens Jensen (S) vil overvåge fiskeriet i Kattegat med kameraer.

Kjeld Madsen fra Østerby på Læsø er en af de utilfredse nordjyske fiskere. Han har været fisker i 41 år, men han er så utilfreds med den overvågning, som ministeren vil indføre, at han truer med at forlade erhvervet.

- Nu er grænsen nået for, hvad vi vil finde os i. Vi vil ikke have kameraer ombord. Hvis vi bliver påduttet det ved lov, så stopper jeg, siger Kjeld Madsen.

Han er en af de 70 utilfredse fiskere, som i dag demonstrerede foran rådhuset i Frederikshavn, da fiskeriministeret ankom til møde.

Fiskerne er utilfredse med, at Danmark, som det første land i EU, indfører såkaldt elektronisk monitorering af fiskefartøjer i Kattegat.

Den elektroniskE monitorering betyder, at myndighederne ved hjælp af kameraovervågning kan kontrollere, hvilke arter der bliver fanget og den præcise størrelse på fiskene.

Fiskeskipper: Det er statslig overvågning

Kameraovervågning af fiskeriet i Kattegat er en del af aftalen om fiskekvoterne i 2020 for Nordsøen, Skagerrak og Kattegat, som EU-landene har indgået.

- Det her er jo bare starten. Hvad bliver det næste erhverv, som skal overvåges? Det her er jo statslig overvågning, siger fiskeskipper Kjeld Madsen.

Fiskerne har gennem længere tid forsøgt at få ministeren til at stoppe planerne om at indføre kameraovervågningen.

- Det er mere effektivt, at du har et kamera monteret, der monitorerer, hvor fiskene kommer ind, end du har en person med ude på skibene. Det koster rigtig mange penge, siger fiskeriminister Mogens Jensen (S).

Både i Frederikshavn, hvor flere nordjyske borgmestre mødtes med ministeren til drøftelse om emnet, og senere i Strandby, hvor det er fiskeriforeningerne, som talte med med ministeren om sagen, viste fiskerne deres utilfredshed.

- Vi håber hele tiden. Det er svært at sige, om han vil begynde at lytte, så vi kan finde nogle fælles løsninger. Vi kæmper for vores erhverv, siger Brian Kruse Valentin, formand for Læsø Fiskeriforening.

Minister vil sætte kamera på 15 fartøjer

Trods protesterne i dag fra både fiskere, fiskeriforeningerne og de nordjyske borgmestre står ministeren fast. Der skal kameraovervågning på de fartøjer, som fisker i Kattegat.

- Det er sådan, at vi starter med at udrulle det i år, hvor der er 15 både, som skal have monteret kameraudstyr. Vi bruger det ikke i år til selve kontrollen. Det er mere for at få erfaring til at lave det efterfølgende kontrolkoncept, siger fiskeriminister Mogens Jensen (Socialdemokratiet).

Tiltaget med kameraovervågning vil ifølge ministeren være med til at forøge eksempelvis bestanden af torsk. Det tror fiskerne ikke på.

Kjeld Madsen har fisket i 41 år, og kameraovervågning bliver uden ham.

- Ikke tale om at det kommer til at ske. Ikke for mit vedkommende, siger han.