Lokalt

Adoptivbarn har troet på løgn i 40 år: - Fik at vide, jeg var fundet på gaden

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

I de seneste uger har Rune Renato Hansen fundet frem til, at historien om, hvorfor han blev adopteret, måske slet ikke passer.

I 1979 kom Rune Renato Hansen til Danmark som adoptivbarn fra Chile. Dengang var han lige knap fem år gammel.

At have troet på en løgn i 40 år, det er hårdt.

Rune Renato Hansen, adopteret til Danmark fra Chile i 1979

- 16. juli 1979 - indrejse i Kastrup. Det er 14 dage før, jeg fylder fem år, siger Rune Renato Hansen og viser stemplet fra Kastrup Lufthavn i den lille røde pasbog.

Den lille pasbog er den eneste genstand, han har med fra Chile.

Rune Renato Hansen har altid fået at vide, at han blev fundet på gaden som et hjemløst barn. Men via en række BBC-artikler blev han opmærksom på, hvordan chilenske adoptivbørns historier i en lang række tilfælde ikke har rod i virkeligheden.

Det i dag 45 år gamle adoptivbarn fik en fornemmelse af, at det samme gjorde sig gældende for ham.

- Jeg har altid haft en fornemmelse i kroppen af, at der er noget, der ikke stemmer, fortæller han til TV 2 ØST i hjemmet i Tølløse.

Snart skulle Rune Renato Hansen finde ud af, at netop det børnehjem, han boede på, Casa Nacional Del Niño, skulle have spillet en nøglerolle i illegal adoption af chilenske børn. Med hjælp fra organisationen Chilean Adoptees Worldwide, CWA, har han fået grund til at tro på sine bange anelser.

Vi skal huske, at adoptivfamilierne har været fuldstændig udvidende om det her.

Christina Birkemose, veninde og viceborgmester i Faxe (S)

Ifølge organisationen er Renato - som er hans chilenske fødenavn - stadig medlem af folkeregistret i Chile. Det er et tegn på, at han ikke er adopteret efter reglerne.

- Så jeg er sandsynligvis blevet taget væk fra min familie. Kidnappet. Taget imod mine forældres vilje, siger han.

Rune Renato Hansen er både ked af det og vred.

- Vi har fået en historie at vide. Jeg har fået en historie at vide – at det var sådan, det var. Det har jeg troet på, siger han.

- At have troet på en løgn i 40 år, det er hårdt, det er hårdt.

Fik intet at vide

Ifølge en chilensk adoptionsorganisation er omkring 20.000 børn fra Chile blevet stjålet fra gaden og taget fra fattige familier og sendt til Europa og USA fra 1970 til 1990. Det skete i diktatoren Augusto Pinochets forsøg på at fjerne fattigdom i landet.

Rune Renato Hansen begriber ikke, hvordan nogen har kunnet få sig selv til at stjæle børn for at videresælge dem som adoptivbørn til blandt andet Danmark, hvor intetanende adoptivforældre tog imod.

- Jeg kan ikke forstå, at der er nogle mennesker, der kan gøre det her, siger han og forklarer samtidig, at hans forældre i Danmark intet har vidst.

- De fik at vide, jeg var fundet på gaden.

Møde med ordfører

Det var Rune Renato Hansens veninde Christina Birkemose, der også er viceborgmester i Faxe (S), som gjorde ham opmærksom på Chilean Adoptees Worldwides afsløringer og artiklerne på BBC.

- Vi skal huske, at adoptivfamilierne har været fuldstændig udvidende om det her. Vi sætter også dem i en situation, som er rigtig, rigtig prekær. Derfor er det kun rimeligt, de får hjælp og støtte - både af psykologisk art, men også rent formelt i forhold til at få svar på de spørgsmål, de må have, siger Christina Birkemose.

- Børnene er uforskyldte. Det samme er deres familier og ikke mindst deres familier i Chile, siger hun.

Christina Birkemose var fredag aften med til at arrangere et møde mellem Socialdemokratiets social- og indenrigsordfører, Camilla Fabricius, og ledelsen fra Chilean Adoptees Worldwide, som kom til Danmark, hvor de fortalte om alt det, de ved om Rune Renato Hansens sag.

Vil hjælpe andre

- Jeg vil gerne hjælpe adopterede chilenere i Danmark med at blive opmærksomme på det her. Man siger, der er 108, siger Rune Renato Hansen.

Han frygter, der sidder forældre tilbage i Chile, som er blevet fortalt en løgn om deres barns skæbne.

- De har ikke gjort noget forkert, siger han. Men han retter en anklage mod Danmark for ikke at have holdt styr på sandheden om de adopterede børns historier, da de kom til Danmark.

Rune Renato Hansen har nu sat sig et mål: Han vil finde sin biologiske familie i Chile.