Lokalt

Ægtepar forærer malerier for en formue til museum

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Johannes Larsen Museet i Kerteminde har fået tre malerier af den afdøde amerikanske maler William H. Johnson. Han boede i Kerteminde i 1930'erne.

Museumsdirektør for Østfyns Museer Erland Porsmose er ikke meget for at nævne værdien af den gave, Johannes Larsen Museet i Kerteminde har fået.

- Det er jo ikke pengene, det drejer sig om. Men vi taler om et sekscifret beløb i hvert fald. Det gør vi da, siger han.

Det er ægteparret Karen og Peter H. Bilby fra Værløse, der har betænkt museet med værker af en kunstner, der i en årrække boede i Kerteminde.

Oprindeligt kom William H. Johnson fra byen Florence i den amerikanske delstat South Carolina, men under et ophold i Frankrig mødte han væversken Holcha Krake fra Kerteminde. De blev gift og flyttede til Fyn, hvor han blev en afholdt kunstner i den fynske kunstnerkoloni.

- Det er virkelig en kæmpe gave til museet, og det er noget, vi er rigtig, rigtig glade for, fastslår Erland Porsmose.

Johnson er penge værd

De nye malerier, tre styk i alt, tilfører nemlig Johannes Larsen Museet noget abstrakt kunst som mod- og medspil til de malerier af blandt andre Johannes Larsen og Fritz Syberg, som man råder over i så udpræget grad.

William H. Johnson kom med inspiration fra de moderne kunstnere i Frankrig og var i sit udtryk helt sin egen. Noget, der efter Johnsons død i 1970 førte til, at han blev anerkendt og opnår stadig højere priser på auktioner.

- Det har været svært at købe kunst af Johnson de senere år. Der har været opkøbere fra USA herovre ved flere lejligheder for at købe, hvad de kunne finde. Både her i Danmark, men også i Norge, hvor Holcha Krake og William H. Johnson også arbejdede, forklarer Erland Porsmose.

Johannes Larsen Museet i Kerteminde har fået tre malerier af den afdøde, amerikanske maler William H. Johnson

Drømmer om kæmpe udstilling

Historien bag gaven er, at Karen H. Bilby og hendes mand ingen arvinger har, og derfor syntes hun, at museet skulle modtage de malerier, som hun selv arvede efter sine forældre. De havde oprindeligt købt kunsten af Johnson, mens de boede i først Kerteminde og siden Odense.

Med gaven blusser en gammel drøm op hos Erland Porsmose. Sidst i 1990'erne arbejdede han på at låne nogle af de 1100 værker, som Smithsonian Institution i Washington D.C. ejer. Det forhindrede en retssag dengang, men den er for længst afsluttet.

- Vi skal lave den udstilling. Vi har blandt andet fået bedre faciliteter i forhold til dengang. Men der går nok to-tre år, før det er realistisk, indrømmer Erland Porsmose.

På Johannes Larsen Museet i Kerteminde jubler de lige nu. De har modtaget tre kunstværker af den amerikanske kunstner William H. Johnson. Video: TV 2 Fyn