Lokalt

Privatoptagelser får politiet til at advare: - Det er jo hamrende farligt

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Indtil videre har Rigspolitiet ikke kendskab til færdselsuheld, som er sket på grund af lattergaspåvirkede bilister.

Privatoptagelser fra Nørrebro i København, som TV 2 LORRY er i besiddelse af, viser en bilist med en pose lattergaspatroner og en ballon for munden.

Balloner bruges blandt andet til at suge lattergas med, og derfor bekymrer optagelserne politiet.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå i mit hoved, hvorfor der er nogen, som kan finde på at gøre sådan noget, siger politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter Christian Berthelsen, da han ser billederne.

Det er ikke noget, han har set eller hørt om før, men han slår med det samme fast, at det er ulovligt at køre bil, mens man er påvirket af lattergas.

- Det er jo hamrende farligt det her. Det er et stof, som påvirker mennesker på samme måde som andre stoffer og alkohol. Rusen er meget kortvarig, men det kan skade hjernen, og det kan altså også betyde, at man et kort øjeblik er uopmærksom, siger Christian Berthelsen.

Bilen fyldt med gas

Når lattergassen indtages, giver det en kortvarig rus, fordi gassen fortrænger ilten i kroppen.

Rusen gør en svimmel og opstemt, men kan også føre til iltmangel og bevidstløshed. Et stort og langvarigt brug af lattergas kan desuden give permanente nerveskader.

På privatoptagelserne fra Nørrebro kan man også se unge, som tømmer bilen for store mængder tomme lattergaspatroner, som efter brug bliver smidt i skraldecontaineren.

Men selv hvis politiet snupper unge med bilen fyldt med patroner, og de har set chaufføren sidde med en ballon i munden, betyder det ikke nødvendigvis, at politiet kan straffe dem.

- Vi må kigge nærmere på, hvordan og hvorledes vi skal gribe det her an. De værktøjer, vi har lige nu, kan ikke rigtig bruges. Eksempelvis er det her med at tage en blodprøve af de påvirkede bilister ikke anvendeligt i det her tilfælde, siger Christian Berthelsen.

Blodprøver kan ikke bruges

Normalt måles alkohol og stoffer i blodet ved hjælp af en blodprøve. Men da gassen fra lattergaspatronerne forsvinder meget hurtigt, kan rusmidlet ikke påvises på den måde, og dermed har politiet ikke noget fældende bevis i retten.

I stedet mener Christian Berthelsen, at politikredsene kan sigte bilisterne for uopmærksom kørsel.

- Når jeg ser det her, tænker jeg straks uopmærksomhed. Når man sidder med sådan en stor ballon foran hovedet, som man kan se på de her billeder, så fjerner det udsyn for bilisten. Så der er selvfølgelig en sanktion, man kan bruge dér, men den retter sig jo ikke direkte mod det, at de indtager et bevidsthedspåvirkende stof, siger Christian Berthelsen.

Indtil videre har Rigspolitiet ikke kendskab til færdselsuheld, som beviseligt er sket på grund af lattergaspåvirkede bilister, men det er noget, de vil være opmærksomme på i fremtiden, oplyser de til TV 2 LORRY.