Lokalt

Stor stigning i vanvidskørsel i hovedstadsområdet

Stor stigning i vanvidskørsel i hovedstadsområdet. Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.
TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Med nyt udspil vil regeringen sætte ind over for vanvidsbilister.

Der er sket en markant stigning i antallet af sager om vanvidskørsel i hovedstadsområdet. Det viser nye tal fra Rigspolitiet.

Hos Københavns Vestegns Politi er sager med vanvidskørsel mere end tredoblet fra 2018 til 2019. Tallene i Nordsjællands Politikreds og Københavns Politikreds er også steget.

Sager om vanvidkørsel. Kilde: Rigspolitiet.

- Det er jo generelt et område, vi har stort fokus på, og i højere grad har fået mere og mere fokus på, fordi det er til fare for trafiksikkerheden, siger Søren Enemark, vicepolitiinspektør hos Københavns Vestegns Politi til TV 2 Lorry.

Regeringen vil stoppe vanvidskørsel

Vanvidskørsel er også noget, som regeringen nu vil sætte ind over for i et nyt udspil, der skal gøre op med vanvidsbilisme og sikre mere tryghed på vejene.

Med ni initiativer vil regeringen styrke og løfte den nuværende indsats mod vanvidskørsel, der blandt andet vil betyde flere strafskærpelser, en udvidet mulighed for konfiskation af vanvidsbiler og kørekort samt en styrket indsats mod stråmænd ved leasing.

- Vanvidskørsel er bundegoistisk, meningsløs og livsfarlig adfærd, som i for lang tid har fundet sted på de danske veje. Derfor skal biler brugt til vanvidskørsel som hovedregel fremover beslaglægges på stedet, og billistens kørekort skal inddrages med det samme. Uanset ejerforhold. I den forbindelse har vi nu lavet en fast definition af, hvad vanvidskørsel er, så der ikke er nogen tvivl om, hvornår politiet skal beslaglægge biler og inddrage kørekort. Herudover kan vanvidsbilister se frem til markant skærpede straffe. Vi skal have trygheden tilbage på vejene – vanvidskørsel skal stoppes, siger Nick Hækkerup, justitsminister fra Socialdemokratiet i en pressemeddelelse.

Få overblik over regeringens initiativer her:

Trafikkontrol og civile patruljer

Ifølge Københavns Vestegns Politi så oplever de arrangementer, hvor bilister får trykket speederen godt i bund.

- På Vestegnen har vi gennem en årrække haft et fænomen, der hedder Striben, hvor folk, der godt kan lide at kigge på hurtige biler, samles, og i den forbindelse foregår der kørsel med meget høj hastighed til og fra. Vi har eksempler fra 2019, hvor vi har sigtet folk for vanvidsbilisme og har lagt op til at konfiskere deres køretøjer af samme årsag, siger Søren Enemark, vicepolitiinspektør hos Københavns Vestegns Politi til TV 2 Lorry.

Vestegnens Politi forsøger at sætte ind over for vanvidskørsel med automatisk trafikkontrol og civile patruljer.

- Det, vi gør, er både automatisk trafikkontrol, hvor vores biler kører ud og laver hastighedssager. Det gør vi meget målrettet med vores operative færdselsfolk, som både i det skjulte og synligt uniformerede forsøger at dæmme op for det her. Mange af de sager, der bliver taget, bliver typisk taget af civile patruljevogne, som har mulighed for at se de her mennesker, når de kører, og lave en måling på dem, siger siger Søren Enemark, vicepolitiinspektør hos Københavns Vestegns Politi.