Lokalt

Boligselskaber vil rive 78 nyrenoverede boliger "af høj standard" ned

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Over halvdelen boligerne skal rives ned, mens den resterede del skal lægges sammen.

I 2013 blev lejlighederne i Margretheparken i Hirtshals renoveret. Men det har ikke fået lejerne til at strømme til. Tværtimod. I dag står hele 46 af de 189 lejligheder i Margretheparken tomme.

78 af lejlighederne står til at blive revet ned i to etaper, hvis både byrådet i Hjørring og Transport- og Boligministeriet siger ja til den plan for reduktion af boliger i Hirtshals, som boligselskaberne foreslår.

- Det gør ondt i hjertet, hvis det ender sådan. Boligerne er af høj standard, siger driftsleder Henrik Larsen fra Domea Hirtshals.

Økonomien er presset

Margretheparken er en afdeling under Boligselskabet Domea Hirtshals.

Den økonomiske situation i afdelingen er alvorlig. Kassen er tæt på at være tom. Afdelingen har meddelt Hjørring Kommune, at de kun kan betale termin til og med marts. Domea Hirtshals har har givet tilsagn om støtte, så økonomien er sikret til og med juni.

- Jeg vil ikke sige, at vi er i fare for at gå konkurs, men jeg vil gerne understrege, at når vi i gennemsnit har 35-40 tomme boliger om året og har haft det over en årrække, så får alting jo en ende, siger kundechef i Domea.dk, Mikki Frandsen.

Det er et markant fald i befolkningstallet i Hirtshals, som gør, at boligselskaberne i Hirtshals har store problemer med at leje boligerne ud.

- Der er alt for stor kapacitet på boligmarkedet dernede. Vi har nyrenoverede boliger i Margretheparken, som, efter at de er blevet renoveret, ikke har været lejet ud, siger borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S).

Indbyggertallet falder og falder

Indbyggertallet i Hirtshals er siden 2002 faldet fra 6800 til 5800 i dag. De næste 20 år ventes tallet at falde med yderligere 300, og hvis man ikke reducerer antallet af almennyttige boliger i byen, vil der i 2040 være 270 ledige lejligheder i Hirtshals.

- Hirtshals er en by, som for alvor mærker som den første, at der er det her demografiske ryk i befolkningen, siger Arne Boelt.

I Margretheparken er planen, at der skal rives 78 lejligheder ned.

Også boligselskabet BoVendia skal have færre boliger. I tre områder på Mågevej, Søndergade og Ulvkærparken skal antallet af boliger reduceres med 71.

Nedrivningplanen skal godkendes både af byrådet i Hjørring, Landsbybyggefonden og Transport- og Boligministeriet.