Lokalt

Fik sjælden allergi efter bid: Kan aldrig spise gris og ko igen

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Kun få danskere lider af den meget sjældne kødallergi, der i værste fald kan være livstruende. Se liste over sjældne allergier i bunden.

En enkelt lille blodsuger, som borer sit hoved ind under din hud, og det kan være slut med at spise flæskesteg, røde bøffer og koteletter for altid.

Sådan er det endt for 54-årige Jesper Andersen. For ham er alt kød fra firbenede dyr praktisk talt farligt. Han lider nemlig af den sjældne kødallergi, som han noget uheldigt har fået overført ved et flåtbid - muligvis i Gribskov.

- Jeg elsker at gå i naturen og gå på svampejagt, og her bliver jeg ret ofte bidt af flåter. Normalt sker der jo ikke noget ved det, men på et tidspunkt begyndte jeg at slå kraftigt ud af nældefeber, siger han.

Først kløede det, og i løbet af en halv time begyndte der at komme nældefeber alle steder på kroppen. Jesper Andersen måtte ofte tage kolde bade om natten, når nældefeberen rigtig rasede.

- Det var ubehageligt og så voldsomt, at jeg ikke kunne passe mit arbejde, siger Jesper Andersen, der til daglig arbejder som børsmægler.

Flåtbid gav kødallergi

Som kødallergiker kan man opleve flere forskellige symptomer, mener vicedirektør i patientforeningen Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen.

Og har du først fået kødallergi, vil du skulle holde dig fra okse, lam, vildt og svinekød resten af livet, hvis du vil undgå potentielt meget voldsomme allergiske reaktioner med maveproblemer, udslæt over hele kroppen og i værste fald allergisk chok.

- Man kan reagere ved at få noget nældefeber, men den værste reaktion er faktisk at få anafylaktisk chok, for det er rigtig farligt. Du kan dejse om, og det er livstruende, siger Anne Holm Hansen til TV 2 Lorry.

Meget få tilfælde af kødallergi fra flåter

Jesper Andersen er ifølge Astma-Allergi Danmark ét af de kun 10-20 danskregistrerede tilfælde af flåtfremkaldt kødallergi.

Typen af allergi blev først opdaget for lidt under ti år siden, og de senere år har studier kædet kødallergien sammen med flåtbid. Studierne viser, at det er stoffet alfa-gal, som man er overfølsom over for, når man lider af allergien. Stoffet kan flåten have taget med fra et dyr, den tidligere har suget blod fra.

Immunforsvaret opfatter det ufarlige molekyle som en fjende og danner allergiantistoffer imod det.

Antistofferne gør, at immunforsvaret vil starte en allergisk reaktion i hele kroppen, næsten gang det opdager alfa-gal. For eksempel når du sætter tænderne i en stor, saftig bøf.

Alfa-gal findes nemlig i oksekød, lammekød, hjortekød og svinekød.

Læger vidste ikke, hvad det var

Fordi allergien er så sjælden, var det også svært for Jesper Andersen at finde ud af, hvad der udløste anfaldene af nældefeber. Heller ikke hans egen læge havde et bud og sendte ham hjem med uforrettet sag.

Men hyppigheden af anfaldene steg, og Jesper Andersen blev til sidst henvist til en speciallæge i allergi, hvor han fik lavet en priktest for de forskellige gængse allergier som græs, pollen og støv. Den viste dog ingenting.

- Jeg render rundt med det her i et stykke tid, men til sidst var det sådan, at jeg fik det to til tre gange om ugen. Og altid om natten, siger Jesper Andersen.

Og så begyndte hans kæreste at søge efter svar på internettet. Her fandt hun nogle videnskabelige artikler om kødallergi, som han viste til sin egen læge.

- Han sagde, at det havde han aldrig hørt om, siger Jesper Andersen, der dog endte med at blive sendt til allergiafdelingen på Gentofte Hospital, der ifølge ham stillede diagnosen kødallergi.

Sundhedsstyrelsens presseafdeling oplyser til TV 2 Lorry, at man ikke kender til kødallergi i myndigheden.

Formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, praktiserende læge Anders Beich, kender dog til kødallergi, men påpeger, at det kun er noget, en praktiserende læge vil støde på yderst sjældent.

Reaktion kommer flere timer efter indtagelse

I dag er Jesper Andersen glad for at have fundet ud, hvad årsagen til hans allergi er, men han må dog leve uden at spise kød fra firbenede dyr.

- Nu kan jeg faktisk godt lide kød, så et eller andet sted er det lidt trist. Det er da irriterende, at man ikke kan stoppe og tage en hapsdog eller lave en wienerschnitzel, når man har lyst.

- Men jeg går på med krum hals. Og så glæder jeg mig jo over, at der sker mange spændende ting inden for den plantebaserede verden. Det er jeg begyndt at følge meget med i, griner Jesper Andersen.

Sjældne allergier

 1. Vand

  Vandallergi, der også hedder aquagenic urticaria, er en sygdom, som kun en ud af 23 millioner får konstateret.

  Personer med allergien kan godt drikke vand, men vand fra regn, sved, tårer, hagl og selv savl kan få huden til at hæve op med nældefeberlignenede symptomer.

  Det betyder, at huden bliver fyldt med små blærer, der svier og brænder og kan tage flere dage om at falde til ro.

  Danske Julia Gudme på 17 år er en af de få, der lider af den sjældne allergi. Hun er nødsaget til at tage helt særlige forholdsregler, når hun skal i bad. Læs hendes historie her.

 2. Sæd

  En allergi, der også bliver refereret til som kæresteallergi.

  Der findes nemlig kvinder, der er allergiske over for deres sæd, der kan efterlade dem med hævelse, rødme, kløe og en brændende fornemmelse i underlivet. 

  Kvinderne er allergiske over for de proteiner, der forekommer naturligt i sædproduktionen. Men da symptomerne kan sammenlignes med andre infektioner i området, er allergien let at overse.

 3. Egne hårsække

  I 2014 kom et eksempel med en dengang britisk dreng på 7 år, der var allergisk over for sine egne hårsække, frem i medierne.

  Hvis han kom til at klø sig i håret og bagefter røre sig selv i ansigtet, kunne det give livstruende allergiske reaktioner, og allerede i løbet af sine syv første leveår var han indlagt mere end 50 gange.

 4. Kulde

  Nogle mennesker får nældefeber, hvis de kommer i kontakt med kulde. Det kan for eksempel være kold blæst og koldt vand, der giver voldsomme og kløende udslæt.

  Der findes også eksempler på, at badning i koldt vand kan give så kraftigt et anfald, at man går i chok.

  Kuldeallergi er ikke en rigtig allergi, men mere en overfølsomhed.

 5. Varme

  Her er det varmen, der udløser den allergiske reaktion. Det kan for eksempel ske ved kontakt med solen eller træning.

  Der er også tilfælde af svedallergi, men her er der uenighed blandt eksperter om, hvorvidt man er allergisk over for sin egen sved, eller om det er varmen.

Kilde: AstmaAllergi, allergiekspert og professor Carsten Bindslev Jensen