Spektakulært syn i vente: Her kan du fredag se F-16-fly i formation over Danmark

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Hvis vejret arter sig, er der fredag chance for at se 10 F-16 i formationsflyvning over blandt andet Silkeborg, Herning og Karup.

Hvis man befinder sig på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, er der fredag chance for at se et spektakulært syn på himlen over Danmark.

De danske F-16-fly fejrer 40 års jubilæum, og i den anledning sender Fighter Wind Skrydstrup 10 F-16 på vingerne i formationsflyvning.

Der bliver tale om to ture, hvor store dele af landet bliver besøgt.

Første flyvning startede klokken 10.05 ved Flyvestation Skrydstrup, hvorefter flyene fløj til Sæby og kort efter Aalborg. Senere passerede flyene Aarhus, inden turen gik over blandt andet Herning, Horsens, Fredericia og Kolding.

To ruter

Anden flyvning starter ved Skrydstrup klokken 14.23, rammer Sjælland ved Skælskør 14.36, inden turen går over blandt andet Amalienborg (14.55), Slagelse (15.04), Odense (15.10) og Varde (15.23).

Forsvaret understreger, at flyene kun bliver sendt afsted, hvis vejret arter sig, så man kan se dem fra jorden. Det er planen, at flyene vil befinde sig i 2000 fods højde, hvilket svarer til cirka 620 meter.

De danske F-16 har på 40 år fløjet ikke mindre end 335.080 timer. Flyene har blandt andet været indsat i fredsbevarende missioner og i kampen mod islamisk stat. Senest har de deltaget i en NATO-aktion i forbindelse med suverænitetshåndhævelse af det baltiske luftrum.

Danmark har i øjeblikket 44 kampklare F-16. De kan som nævnt fejre 40 års jubilæum, og politikerne har besluttet at lade dem af erstatte af 27 nye kampfly af typen F-35 - også kaldet Joint Strike Fighter.

De første F-35 kommer til Danmark i 2023.