Lokalt

To kvinder løb ind i rygende bygning og reddede beboer ud

TV 2/Bornholm logo
I samarbejde med TV 2/Bornholm

Politiets tekniske undersøgelser har vist, at det formentlig var en tabt cigaret, der antændte branden.

En mandlig beboer blev lørdag eftermiddag reddet ud fra en brændende lejlighed i Rønne og fløjet til Rigshospitalet i København.

Søndag er meldingen, at han er uden for livsfare.

- Som vi har hørt det, så har han nogle få brandskader, som ikke er så alvorlige. Det der er alvorligt med ham er, at han har fået en del røg i lungerne, og det bliver han så behandlet for nu. Men han skulle absolut ikke være i livsfare, siger Cai Lyng, der er brandefterforsker hos Bornholms Politi, til TV 2/Bornholm.

Og det kan meget vel tilskrives to kvinders snarrådige indsats.

Gik ind i røgfyldt bygning

Det var omkring klokken 16, at der udbrød brand i etageejendommen i Ellekongstræde. Billeder fra stedet har vist, at sort røg stod op fra lejligheden, hvor branden var brudt ud.

Heidi Schiøtt Smiedemann, der bor i nærheden, var ved at lufte ud, da hun bemærkede lugten af røg, og kort efter kom hendes søn løbende og fortalte, at det brændte. Det fik hende til at løbe hen til bygningen og ringe efter hjælp, fortæller hun til TV 2/Bornholm.

Ude foran ejendommen blev hun mødt af Nanett Sonne-Mogensen, der havde været på vej hen for at handle, da hun fik øje på røgen.

Sort røg stod ud af lejligheden.

Heidi Schiøtt Smiedemann kender beboeren i den brændende lejlighed, og de to kvinder forsøgte at råbe efter beboeren for at høre, om han befandt sig inde i bygningen. Manden svarede tilbage flere gange med, at "han ikke kunne mere".

Det fik de to kvinder til at reagere, så de gik sammen ind i den rygende bygning og fik slæbt beboeren ud, inden ambulancefolkene nåede frem.

- Jeg var faktisk ikke bange. Jeg tænkte kun på, at hvis der var nogen, så skulle de ud, fortæller Nanett Sonne-Mogensen.

Tilset på hospitalet

I mellemtiden var der kommet flere mennesker frem til den rygende bygning, og mange ville gerne have hjulpet, men de var gode til ikke at gå i vejen, da de to kvinder reddede manden ud, forklarer Heidi Schiøtt Smiedemann.

I alt fem personer blev kørt til behandling på Bornholms Hospital, herunder de to kvinder og lejlighedens beboer, der altså senere blev fløjet videre til Rigshospitalet.

Flere personer blev kørt på hospitalet efter branden.

De to kvinder blev tilset, men er begge hjemme igen.

De fortæller, at de blev glade, da søndag morgen kunne læse, at manden var udenfor livsfare.

Brand opstod i madras

De tekniske undersøgelser efter branden har søndag vist, at det formentlig var en tabt cigaret i en skummadras, der antændte ilden.

- Det viser sig, at arnestedet skal findes inde i stuen. Der ligger en stor madras inde på gulvet, som indeholder en masse skum, og oven på den har der ligget et vattæppe i et dynebetræk. Som vi ser det, så er arnestedet i dynebetrækket eller madrassen, siger Cai Lyng.

- Vores antagelse er, at beboeren har ligget der, måske har ligget og røget, måske er faldet i søvn, og så er han vågnet op ved, at der måske har været ild i vattæppet, forklarer han til TV2/Bornholm.