Lokalt

Akutberedskab melder om alt udsolgt af fnatmedicin

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

Overlæge bekræfter, at der er usædvanligt mange fnat-tilfælde i år, og at fnatmiderne muligvis har udviklet resistens.

Fnatramte borgere i Region Hovedstaden ringer fortsat i hobetal til akuttelefonen 1813, men meldingen er nu, at der ikke er mere medicin til at behandle den kløende syge.

Det siger overlæge ved akutberedskabet 1813, speciallæge i almen medicin Asmus Thun Bisgaard, til TV 2 Lorry.

Han har været i kontakt med flere apoteker i hovedstadsområdet, der i deres centralregister kan se, at håndkøbsmedicin mod fnat – Nix og Permethrin – er udsolgt.

- Det ser ud til, at det måske først kommer tilbage 30. december. Det er lidt kritisk. Mange ringer, men vi kan ikke behandle det.

- Hvis ikke vi får behandlet fnat, så stiger det i omfang. Og det bliver kun værre hen over julen, fordi der er så mange helligdage, siger Asmus Thun Bisgaard.

Usædvanligt mange tilfælde

Både efterskoler og gymnasier har de seneste måneder måttet sende elever og studerende hjem på grund af smitte med fnat. Det samme oplevede Forsvaret, der har måtte sende hundredvis af værnepligtige hjem flere steder i landet.

Og der er da også ekstraordinært mange tilfælde i. Det bekræfter overlæge Carsten Sand fra hudafdelingen på Bispebjerg Hospital i København.

– Jeg har arbejdet med det her i 30 år, og jeg mener, at det nuværende antal af tilfælde slår alt det, vi tidligere har set, siger han til TV 2.

Fnat

  • Fnat er en hudsygdom, hvor scabiesmider (fnatmider) graver små gange i huden og lægger æg. 
     
  • Kløe er et symptom på fnat. De fleste får røde prikker på især fingre og hænder, og nogle får også små blærer. Kløen kan sprede sig til hele kroppen. 
     
  • En allergisk reaktion mod miden og dens affaldsprodukter er skyld i kløen og udslettet. 
     
  • Miderne overføres ved tæt kontakt mellem personer. 
     
  • Sygdommen behandles typisk med permetrincreme med navnet Nix. 
     
  • Der går mellem 2 og 6 uger, fra man er blevet smittet, til man kan mærke symptomerne. 
    ​​​​​​
    Kilde: Sundhed.dk

Også salget af den creme, som patienter behandles med, vidner om, at flere og flere rammes af fnat.

Mens der er i 2012 blev solgt omkring 44.000 pakker fnatmedicin blev der i 2018 solgt 67.000 pakker.

Lus på steroider

Selv hvis der var medicin på hylderne, så kan danske familier kan ende med at skulle bruge tusindvis af kroner på fnatbehandlinger.

Tidligere skrev praktiserende læge fra Odense Michael Hejmadi, at fnat er lus på steroider, og han frygter, at danskerne ikke har råd til at få den smitsomme mide behandlet.

- Som læge hader jeg dem. Som far frygter jeg dem. Små bæster, som for øjeblikket virker til at invadere Danmark som en dårlig udgave af en zombiefilm.

Sådan behandler du fnat

  • Creme mod fnat kan fås på apoteket uden recept.
     
  • Alle i en husstand, hvor man har haft tæt kontakt med hinanden, skal behandles. 
     
  • Sengetøj skal vaskes på 60 grader eller lægges i en pose i fire døgn.
     
  • Behandlingen kan gentages - men først efter 7 døgn.
     
  • Behandling kan kræve anden medicin i form af piller, hvilket man skal kontakte sin læge for at få. 

    Kilde: Region Hovedstadenns Akutberedskab og Sundhed.dk

Og Michael Hejmadi har måske ret i forhold til steroiderne, for det ser ud til, at den fnat-epidemi, som har i øjeblikket hærger, har udviklet en form for resistens. Det betyder blandt andet, at Nix-cremen, som er det primære behandlingsmiddel, ikke virker i samme omfang som tidligere.

- Vi har ikke nogen danske data på det, men vi har observeret, at patienter, der bruger cremen korrekt, alligevel ikke bliver helbredt. Det er et godt tegn på, at den ikke virker hos nogen, og at de her mider er blevet resistente, siger Carsten Sand fra Bispebjerg Hospital.

Resistensen kan skyldes, at vi i Danmark længe kun har haft et behandlingsmiddel – Nix-cremen – hvor man i andre lande har haft to.

Har man smittet med resistent fnat, så kan man blive behandlet med den endnu dyrere Stromectol-medicin, som de danske praktiserende læger ekstraordinært fik mulighed for at udskrive i slutningen af november.

Ifølge TV 2 Lorry, så er der dog også meldinger om, at denne medicin er i restordre.