Lokalt

Stjålet Nolde-maleri er tilbage i kirke: - Det havde vi aldrig regnet med

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

I dag bliver Emil Noldes altermaleri genindviet i Ølstrup Kirke. Det sker over fem år efter, at maleriet i 2014 blev stjålet.

Emil Noldes altermaleri kom på plads i Ølstrup Kirke allerede torsdag i det skjulte for offentligheden.

Men i dag skal det genindvies - denne gang mere sikret, end før det blev stjålet.

- Det er jo bare vidunderligt. Det havde vi jo aldrig troet. Men nu hænger det der, og det er jo vanvittig godt, siger Inge-Dorthe Kaasgaard, der er sognepræst i Ølstrup Kirke.

Det er over fem år siden, Emil Noldes altermaleri 'Middag i emmaus' blev stjålet fra Ølstrup Kirke.

Dusør på 100.000

Emil Nolde malede billedet til Ølstrup Kirke i 1904, fordi han var gift med provstens datter. Dengang kostede det 340 kroner - nu er det vurderet til ti millioner.

Det hang i kirken mere end hundrede år bag en ulåst kirkedør.

Lige ind til 11. marts 2014, hvor tyve stjal det kostbare maleri blot ved at bruge en skruetrækker.

- Skal vi være helt ærlige, så havde vi jo aldrig regnet med, at vi skulle stå her i dag, for normalt når kostbar kunst forsvinder, så går der jo rigtig mange år, inden det dukker op igen, hvis det dukker op igen, siger Boe Hammelsvang, der er menighedsrådsformand i Ølstrup.

Selvom det blev efterlyst internationalt, og der blev udlovet en dusør på 100.000 kroner, så skulle der gå fire år, inden maleriet dukkede op, og dansk politi kunne hente det hos politiet i Slesvig-Holsten.

Maleriet er tilbage - smukkere end før

Det var et noget hærget maleri, der vendte tilbage til Danmark i februar 2018. Heldigvis har Nationalmuseet eksperter, der kan fikse, hvad tyve kan ødelægge.

- Man kan tydeligt se, hvordan nogle farver mangler. Der er jo faktisk sket rigtig mange skader her, sagde Mikala Bagge, der er malerikonservator ved Nationalmuseet.

Det er der blevet rettet op på, og maleriet hænger altså igen i kirken til stor glæde for præsten.

- Det er blevet så smukt så smukt. Det er simpelthen langt smukkere, end det var før, siger Inge-Dorthe Kaasgaard.

Nu skal billedet gerne blive hængende på sin plads. Derfor er der blevet gjort noget ved sikkerheden.

- Den kan man vidst roligt sige er blevet opgraderet. Vi har nok en af Danmarks sikreste kirker nu. Vi har gjort, hvad vi kunne, for at historien ikke skal gentage sig, siger Boe Hammelsvang, der er menighedsrådsformand i Ølstrup.