Lokalt

90-årig fik nej til at købe en halv portion mad - nu får hun sin vilje

90-årige Erna Thygesen er gået ind i kampen om de halve portioner mad i cafeerne på plejecentrene. For når hun føler sig uretfærdigt behandlet, så bliver hun stædig.  Jacob Bagge  / TV2 ØST
TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Erna Thygesen og andre ældre i Guldborgsund har efter et år fået trumfet nye portionsstørrelser og priser igennem.

Efter en lang diskussion om priserne på de ældres mad i Guldborgsund Kommune ser det nu ud til, at der nu kommet en foreløbig politisk afgørelse i sagen.

Priser og portionsstørrelse på cafeterierne

For borgere, der vælger at købe mad i caféerne:

  • Normalportion (500 gram) = 55,00 kroner.
  • Halv portion (250 gram) =  29 kroner.  
  • Anden portionsstørrelse: 10,40 kroner pr. 100 gram + tre kroner i transport. 

Kilde: Guldborgsund Kommune.

Fra næste år vil det koste 10,40 kroner per 100 gram mad plus 3 kroner i en transportudgift, når de ældre skal købe et måltid. Så hvis man bestiller 500 gram, bliver det 55 kroner, mens en halv portion på 250 gram vil koste 29 kroner for de ældre.

Det har et enigt Social, Sundhed og Omsorgsudvalg i Guldborgsund Kommune besluttet på et møde mandag.

Beslutningen er taget efter et langstrakt forløb, hvor ældre har været utilfredse med at skulle dele portioner, hvis en almindelig portion var for stor for sulten - eller pengepungen. Problemet opstod, efter kommunen fra årsskiftet afskaffede muligheden for at købe halve portioner på plejecentrenes caféer.

I stedet måtte borgerne to og to dele en portion til 54 kroner.

Jeg synes, det lyder godt. Det er det, vi har kæmpet for få de der halve portioner til den samme pris. Så ud fra det kan jeg kun synes godt om det

Erna Thygesen, bruger af caféen, plejecentret Oasen

Det udløste en del debat, da de ældre var utilfredse med, at de halve portioner forsvandt. En beslutning, som for eksempel Erna Thygesen var meget utilfreds med, selvom den gamle ordning var lidt besværlig.

- Det var jo noget molboagtigt noget, fordi vi måtte købe en hel portion, og så måtte vi dele den. Men det var kun den ene, der måtte betale, fortæller Erna Thygesen, der tilbage i september stod frem i medierne med kritik af den nye ordning.

Ældre kan selv vælge portionsstørrelser

Den nye ordning gør det helt valgfrit for de ældre, hvilken portionsstørrelse de vil have. Og de nye priser gælder, uanset om de ældre spiser hjemme eller i en af plejecentrenes caféer.

Inden udvalgsmødet mandag havde administrationen lagt op til, at en portion med 100 gram mad skulle koste næsten 14 kroner. Hos partierne Guldborgsundlisten, Socialdemokratiet og Venstre var holdningen dog, at prisen skulle længere ned.

- Vi synes, den prissætning skal være så gennemsigtig og transparent som overhovedet muligt. Så det er rigtig fornuftigt, at man laver en 100 grams-løsning, der koster 10,40 kroner. Og skal du have en normal portion på 500 gram, så er prisen 10,4 kroner ganget med fem plus 3 kroner i udbringning, siger Jens Erik Boesen (Guldborgsundlisten), næstformand i Social, Sundhed og Omsorgsudvalget.

Næstformand i Social-, Sundhed- og Omsorgsudvalget, Jens Erik Boesen (Guldborgsundlisten), glæder sig over, at man nu har fundet en nye prissætning på mad til de ældre i kommunen.

Udvalg har gjort et grundigt stykke forarbejde

Næstformanden er ærgerlig over, at sagen om de halve portioner har fyldt så meget i medierne.

Jeg skal da også erkende, at den nemmeste løsning havde været, at man havde sagt med det samme, at nu kører vi bare videre med den halve portion

Jens Erik Boesen (Guldborgsundlisten), næstformand, Social, Sundhed og Omsorgsudvalget

Ifølge ham kunne man måske have fundet en løsning hurtigere, men han er nu glad for, at politikerne har taget sig tid til at finde en ordentlig løsning.

Tilbage er 90-årige Erna Thygesen bare glad for, at de ældre nu kan købe en halv portion til 29 kroner.

- Umiddelbart er jeg glad for det, fordi vi har ligesom fået det trumfet det igennem med at beholde prisen. Det var det, vi ville, siger hun.