Lokalt

Politiker beder om oplysninger om ni borgere, men vil ikke sige hvorfor: - Jeg er noget rystet

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Ni borgere Randers Kommune har fået besked om, at byrådspolitiker har anmodet om indsigt i deres papirer.

For præcis syv dage siden tikkede der et brev fra sekretariatschefen i Randers Kommune ind i Susanne Sørensens e-Boks.

”Byrådsmedlem Frida Valbjørn Christensen har bedt om al materiale i Randers Kommunes besiddelse vedrørende en række navngivne personer, hvor du er en af dem. Det betyder, at forvaltningen giver sagsindsigt i din personalesag.”

Jeg er noget rystet, og det gør mig utryg, at der ønskes indsigt i min personalemappe, uden at jeg er involveret i en sag.

Susanne Sørensen, pædagog, Spentrup Børnehave

Susanne Sørensen er pædagog i Spentrup Børnehave i Randers Kommune. Her har hun været ansat i 15 år, og ifølge hende selv har hun aldrig haft en sag på sit arbejde.

- Jeg er noget rystet, og det gør mig utryg, at der ønskes indsigt i min personalemappe, uden at jeg er involveret i en sag. Jeg har arbejdet 15 år i kommunen uden en eneste sag, og nu skal man undersøges uden begrundelse, siger Susanne Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Susanne Sørensen var dog forberedt på, at brevet ville tikke ind. I overensstemmelse med reglerne ringede direktøren for Børn og Skole i Randers Kommune, Michael Maaløe, nemlig på forhånd og fortalte hende, at en politiker havde søgt og fået sagsindsigt i hendes personalemappe.

Snager i ni personalemapper

Susanne Sørensen er imidlertid ikke den eneste, der har fået sin personalemappe endevendt af byrådsmedlemmet Frida Valbjørn Christensen fra Enhedslisten.

Frida Valbjørn Christensen har nemlig søgt sagsindsigt i ni personalesager. Fælles for personerne er, at de alle sammen er ansat af kommunen. Det er årsagen til, at byrådsmedlemmet kan få tilladelse til at se mapperne.

- Jeg er meget vred og føler mig intimideret. Jeg undrer mig over, hvorfor der ønskes indsigt i min personalemappe. Jeg har ikke noget personligt at frygte, men jeg synes, at man som politiker skal tænke over, at når man har rettigheder, har man også forpligtelser, og derfor synes jeg, som det mindste, at hun kunne komme med en begrundelse, siger Tina Lybech til TV2 ØSTJYLLAND.

Tina Lybech er pædagogisk leder i Børnehuset Hørhaven, og er altså i samme båd som Susanne Sørensen. Det samme er Pernille Hirtsholm, der er pædagog og ansat i Fussingø Naturbørnehave.

- Jeg er sur og vred, og jeg synes, det er en form for magtmisbrug, politikerne udøver, siger Pernille Hirtsholm til TV2 ØSTJYLLAND.

De tre personer gætter alle på, at politikeren har fået indsigt i deres personalesager på grund af en sag om en lokal institution, Stjernehuset, hvor en pædagogmedhjælp i april blev meldt til politiet for seksuelle overgreb mod et fireårigt barn. En sag, som politiet droppede igen, men som politikerne altså bestemt ikke har lagt fra sig.

Alle tre har en tilknytning til Stjernehuset, og samtidig har Frida Valbjørn Christensen også bedt borgmesteren om at få tilsendt en kopi af materiale vedrørende netop Stjernehuset.

Har ikke pligt til at få forklaring

Selvom det kan være grænseoverskridende for de personer, der har fået søgt sagsindsigt i deres personalemapper, har Frida Valbjørn Christensen ikke gjort noget, hun ikke må.

- Jeg har fulgt de rettigheder, jeg har, og jeg søger jo ikke for sjov, siger Frida Valbjørn Christensen til TV2 ØSTJYLLAND

Den Kommunale Styrelseslov giver nemlig byrådsmedlemmer adgang til at få et indblik i kommunale sager, og politikerne behøver ikke angive nogen begrundelse.

- Jeg har i min sagsindsigt valgt ikke at begrunde det, fordi jeg føler, jeg har en god grund til ikke at begrunde det, siger Frida Valbjørn Christensen.

Hun fortsætter:

- Jeg kan godt følge personerne, men jeg gør det ikke for at udstille nogen. Man skal huske på, at jeg sidder i det ledende organ, så hvis der er noget, jeg føler, jeg skal se, så skal jeg se det.

Ubegrænsede muligheder

Ifølge kommunalforsker Roger Buch har politikerne ubegrænsede muligheder til at finde ud af, hvad der foregår i en sag, og hvad der er foregået, fordi det i sidste ende er politikerne, der har ansvaret.

- De er i deres gode ret til at gå på det, man kalder for fisketur, hvor de lidt tilfældigt søger indsigt i sager for at se, om de kan støve noget frem, siger Roger Buch.

Politikernes ret til at søge sagsindsigt adskiller sig fra at søge aktindsigt. Ved sagsindsigt har politikerne nemlig ret til at få adgang til personfølsomme oplysninger om de borgere, som er ansat i kommunen.

- Det kan lyde som om, det er ved siden af skiven, at man begynder at undersøge de personer, som på en eller anden måde er en del af sagen, men det kommer an på, hvordan det ender, og om det har en relevans, siger Roger Buch, og fortsætter:

- Hvis politikeren finder frem til noget, er det rigtig godt arbejde, men det kan nemt komme til at fremstå, som om man chikanerer og lægger pres på de her borgere, siger Roger Buch.

"De vil måske have, man skal holde sin mund"

Susanne Sørensen mener, at politikerne går efter ytringsfriheden.

- Jeg har blandet mig løbende på Facebook, når sagen fra Stjernehuset er blevet diskuteret. Jeg føler, flere politikere i byrådet går efter ytringsfriheden, og de vil måske have, man skal holde sin mund. Jeg har tænkt meget på børneperspektivet i sagen, hvor de har tænkt meget på, at pædagogmedhjælperen skal tilbage, og det har de nok ikke brudt sig om, siger Susanne Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Tina Lybech, der er leder i Børnehuset Hørhaven, var i perioden, hvor pædofilisagen stod på, pædagogisk leder i Stjernehuset.

Da sagen rullede hen over sommerferien, blev flere pædagoger sygemeldt. Derfor arbejdede pædagogen Pernille Hirtsholm to dage som vikar i Stjernehuset.