Lokalt

Efter årelang kamp: Udviklingshæmmede har fået stemmeret tilbage

Martin Rosenlind arbejder til daglig på TV Glad. TV 2 Lorry
TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Udviklingshæmmede Martin Rosenlind har i årevis kæmpet for at kunne sætte sit kryds i stemmeboksen.

Gennem flere år har 37-årige Martin Rosenlind fra Greve ikke haft den samme demokratiske ret som andre voksne danskere.

Martin Rosenlind blev umyndiggjort i 2016, hvilket betød, at han også mistede sin stemmeret, selvom han er politisk bevidst og gerne vil gøre sin stemme gældende.

Hvis man ikke stemmer, så er man ligeglad, og jeg er ikke ligeglad

Martin Rosenlind

Umyndiggørelsen skyldes, at Martin Rosenlind kom under værgemål, da han er udviklingshæmmet og har brug for hjælp til at styre sin økonomi i dagligdagen.

Men ved årsskiftet trådte en ny værgemålslov i kraft, som banede vejen for, at Martin Rosenlind kunne få sin stemmeret tilbage.

Lovændringen gav Martin Rosenlind og knap 2000 andre danskere i en lignende situation mulighed for at søge om en ændring i deres værgemål til en ’delvis umyndiggørelse’.

En sådan ændring vil gøre dem stemmeberettigede.

En lang, sej kamp

Martin Rosenlind ansøgte derfor om at få sin stemmeret igen. Men det skulle vise sig at være lettere sagt end gjort.

Da der skulle afholdes Folketingsvalg tilbage i juni, fik han afslag på sin ansøgning om stemmeret af Familieretshuset - en administrativ familieinstitution, der tidligere var kendt som Statsforvaltningen.

Martin Rosenlind ville dog ikke finde sig i afslaget, og han klagede derfor til domstolen.

Det har ført til, at han i denne uge fik rettens ord for, at han må stemme igen, fortæller TV Glad, som er en tv-station for og med mennesker med funktionsnedsættelse.

- Jeg har kæmpet i mange år for at få min stemmeret tilbage, selvom jeg har fået afslag. Det kan betale sig at kæmpe videre. Den følelse, jeg står med i dag, er virkelig god. Jeg føler, at dommeren lyttede på mig, siger Martin Rosenlind til tv-stationen, som han selv arbejder på.

Martin har fået sin stemmeret tilbage!

Efter mange års kamp har Martin Rosenlind fået stemmeretten til folketingsvalg tilbage ✊🏻✌🏻 Siden 2016 har et hav af retssager, besvær og afslag ikke slået demokrati-fighteren Martin ud 🙌🏻 Retten i Roskilde har nemlig gjort det muligt for Martin at realisere sin drøm: At afgive sin stemme til det danske folketingsvalg 🇩🇰 *** Ekstra info *** Demokrati-fighteren Martin Rosenlind på 37 år har i årevis kæmpet for sin og andres stemmeret. Efter at have ført sager i landsretten og Højesteretten sammen med Institut for Menneskerettigheder så det umiddelbart lyst ud, da et samlet Folketing i december 2018 vedtog en ny lov, som gjorde det muligt for mennesker som Martin, der har en økonomisk værge, at søge om at få stemmeret til Folketingsvalg. Men Martins ansøgning om stemmeret blev afvist af Familieretshuset kort før Folketingsvalget 2019. Herefter klagede Martin over afgørelsen, og da Retten i Roskilde tirsdag d. 5. november 2019 fik anledning til at gennemgå sagen, vurderede de, at Martin er egnet til at stemme til næste folketingsvalg.

Posted by TV-Glad on Wednesday, November 6, 2019

Sagsøgte staten og nåede helt til Højesteret

TV 2 LORRY har tidligere fortalt om Martin Rosenlinds årelange kamp for at genvinde sin stemmeret.

Tilbage i 2017 sagsøgte han sammen med sin advokat staten for at få lov til at stemme.

Sagen endte med at ryge helt til Højesteret, hvor den blev afvist, fordi Højesteret mente, at det var imod grundloven, hvis personer under økonomisk værge fik stemmeret.

På trods af nederlaget i landets øverste retsinstans mistede Martin Rosenlind dog ikke modet.

Så da Folketinget kom ham og andre med værge til undsætning med en lovændring, forsatte han med at klø på, hvilket altså nu er kulmineret med, at han har vundet i retten og igen kan føle sig som en del af det politiske fællesskab.

- Hvis man ikke stemmer, så er man ligeglad, og jeg er ikke ligeglad, har Martin Rosenlind tidligere sagt til TV 2 LORRY.

- Jeg vil gerne være med til at bestemme, hvem der bliver statsminister, og hvem der sidder på statskassen i Danmark. Det er vigtigt for mig. Jeg vil gerne have indflydelse.