Lokalt

Kunstner forarger i Guds hus – maleri inspireret af Inger Støjberg skaber debat

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Nyt kirkemaleri får kritik for at være politisk. Nu går biskoppen ind i sagen.

Et nyt maleri i Skovlunde Kirke i Nordsjælland viser den rige kvinde afvise en mørk, fattig lazarus ved at sparke ham ud over et hegn.

Kunstner Erik Hagens' inspiration til værket er den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) - og nu har maleriet skabt stor debat om, hvorvidt man på den måde skal blande politik og religion.

Jeg synes, at kirken skal holdes fri for politik

Inger Støjberg (V), næstformand i Venstre

Personligt forstår Erik Hagens fra Møn ikke selv alt postyret om hans værk fra Skovlunde Kirke.

- Der er mange andre provokerende scener i malerierne i Skovlunde Kirke. Provokerende - hvis man opfatter det sådan. For det er jo Jesus, der har sagt og fyret det af, siger Erik Hagens.

Kan hindre folk i at komme i kirken

Erik Hagens selv mener ikke, han direkte har malet Inger Støjberg – han har blot ladet sig inspirere.

- Det er en teenagepige, der sparker en sort fyr væk fra parcelhusfordøren, og familien står bagved og kigger uden at gribe ind, og det svarer jo fuldstændig til, hvordan vi danskere for et par år siden lod en integrationsminister opføre sig, siger Erik Hagens.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er den danske maler Erik Hagens, der står bag maleriet, der er inspireret af Inger Støjberg (V).

Men det er over grænsen, mener Lisbeth Andersen, der har skrevet flere bøger om moderne dansk kirkekunst.

- I en kirke skal man ikke udstille enkeltpersoner, og jeg synes heller ikke, at man skal have partikunst ind i kirken, fordi det gør, at der vil være nogle, der ikke har lyst til at komme, og som vil føle sig skældt ud og set ned på.

Inger Støjberg: - Kirken skal holdes fri fra politik

Inger Støjberg selv mener, at kirke og politik bør holdes adskilt.

- Som politiker skal man jo kunne tåle lidt af hvert, og det kan jeg bestemt også. Men jeg vil sige, at jeg synes, at kirken skal holdes fri for politik, siger Inger Støjberg.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge Inger Støjberg skal kirken holdes fri for politik.

Ifølge Lisbeth Andersen er det heller ikke selve maleriet, der er problemet, men mere dét at maleriet nu kan kædes sammen med en bestemt offentlig person. Kunstneren har til Kristeligt Dagblad fortalt, at billedet er direkte inspireret af Venstres nye næstformand.

- Når det foregår i en kirke, og man har kirkekunst, som skal være der år efter år, er det uheldigt, at kunstneren selv har udtrykt, at det er den bestemte person, han har tænkt på, siger Lisbeth Andersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lisbeth Andersen, der har skrevet flere bøger om moderne kirkunst, mener ikke, at kunst om partipolitik hører hjemme i de danske kirker.

Biskop er gået ind i sagen

Al palaveren omkring maleriet og dets symbolik har nu fået biskoppen i Helsingør Stift til at gå ind i sagen.

Det er synd for kirken, hvis de fjerner sådan et billede

Erik Hagens, dansk maler og grafiker

Biskoppen har nu bedt Menighedsrådet i Skovlunde Kirke tage stilling til, om det to gange to meter store kunstværk kan blive hængende.

Erik Hagens er glad for, at hans kunst har sat liv i en ellers søvndysset dansk folkekirke.

Erik Hagens er dog glad for opmærksomheden til kunsten.

- Det er synd for kirken, hvis de fjerner sådan et billede. Jeg tror, der er noget psykologi i billedet, og bare det, at de er blevet opmærksomme på det billede på den måde, som de er blevet nu - det er jo kun godt. På den måde sætter man liv i en lidt søvndysset dansk folkekirke.