Lokalt

Der kommer til at mangle over 400 ældreboliger i Aarhus

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Aarhus Kommune har beregnet, at der over de næste ti år skal 425 nye plejeboliger til for at imødekomme efterspørgslen.

I en lejlighed i Aarhus sidder Ib Grøn Christensen allerede nu og spekulerer på, hvor han kan komme til at bo, når han bliver så gammel, at han ikke længere kan passe sig selv.

For er der ældreboliger nok i hans nærområde, Christiansbjerg, eller skal han flytte væk fra sin omgangskreds?

Ib Grøn Christensen har boet i den samme ældrebolig i tyve år og har fået venner i området. Han håber ikke, at han skal flytte til en anden bydel.

- Der er jo ikke så mange i vores område. Så skal vi ud til Vejlby eller Skelager, men det er jeg jo ikke interesseret i, fordi mine venner er herinde, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Der er tre til fire kilometer fra Christiansbjerg, hvor Ib Grøn Christensen bor, til Vejlby eller Skejby.

Og frygten er reel nok.

Ifølge Aarhus Kommunes egne beregninger vil der i 2019 være 5317 flere aarhusianere over 80 år, og det vil sætte pres på kommunens plejeboliger.

Hvis vi vurderer forkert, så kan det betyde, at der ikke er boliger nok til de ældre, der ønsker en plejebolig

Lone Hindø, Formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, Aarhus Kommune

- Hvis vi ikke tager ordentligt hånd om det og tager det seriøst, så betyder det, at mange mennesker vil blive boende i den bolig, de bor i nu, og mange vil blive isolerede, siger Lone Hindø, der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Kommunen har pligt til at tildele ældre, der har behov, en plejebolig inden for 60 dage. Det vil kræve 425 flere plejeboliger i 2029, og det vil koste knap 200 millioner ifølge Sundhed og Omsorgs beregninger.

- Hvis vi vurderer forkert, så kan det betyde, at der ikke er boliger nok til de ældre, der ønsker en plejebolig, så derfor er det vigtigt, vi regner det grundigt ud, siger Lone Hindø.

Hun tilføjer desuden, at kommunen vil forsøge at få de ældre til et plejehjem, som de bor i nærheden af, men hun kan ikke love, at det altid går op.