Lokalt

Tivoli Friheden pensionerer ikonisk forlystelse - her er afløseren

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Tivoli Friheden vil give gæster adrenalinkick, der overgår pensionsklar forlystelse. Flere forlystelser har måttet lade livet - se listen nederst.

Tivoli Frihedens forlystelse Pegasus bliver efter 19 års tro tjeneste nu sendt på pension. Og det giver plads til en ny forlystelse.

Himmelrum er navnet på efterfølgeren, og selvom forlystelsen ikke når helt op i himlen, lover direktør for Tivoli Friheden Henrik Ragborg Olesen en svimlende oplevelse.

- Den giver det helt store rush. Du føler virkelig, du lever, og du er glad for at være i live bagefter. Man kan overskride sine egne grænser, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Evolution og vemod

Hvis du har let til opkast, bør du måske overveje forlystelsen en ekstra gang, for du vil komme 25 meter op i luften med spin og med drej i en 360 graders cirkulation.

- Det er ikke en revolution i forhold til Pegasus, det er en evolution. Himmelrum har tre akser, der kører rundt om hinanden under turen, hvor Pegasus havde to. Den opfylder ønsket om et adrenalinkick, siger Henrik Ragborg Olesen til TV2 ØSTJYLLAND.

Da vi fjernede Orkanens Øje, var det også meget bedre i gamle dage

Henrik Ragborg Olesen, direktør, Tivoli Friheden

Det er ikke uden vemod, at direktøren for Tivoli Friheden sender Pegasus på pension, men tiden er inde, lyder det.

- Jeg har det skidt med det, fordi jeg ved, mange synes, det er øv-bøv. Men den er gammel og har i et stykke tid ikke kørt helt så stabilt, som den gjorde, da den var ung. Gæsterne synes, det er træls, når den pludselig er ude af drift en time midt på dagen, og det synes vi også, siger Henrik Ragborg Olesen til TV2 ØSTJYLLAND.

Tendens til nyforelskelse

Som det ofte er tilfældet, bliver mange gæster pludselig forelsket på ny, når en forlystelse nærmer sig den sidste tur.

- Da vi fjernede Orkanens Øje, var det også meget bedre i gamle dage. Det handler nok om, at mange voksne husker forlystelsen fra dengang, de var børn. De har en helt særlig historie med den, siger Henrik Ragborg Olesen til TV2 ØSTJYLLAND.

En tur i Himmelrum kommer typisk til at vare i tre minutter, men Tivoli Friheden kan dog justere tiden, hvis der er rigtig mange gæster, der gerne vil prøve den. Himmelrum åbner i april 2020.

Det er dog også tilladt at være lidt nostalgisk, når de populære kendinge lukker. Her er tre forlystelser, du sikkert husker, hvis du har hang til vilde rutsjebaner og eksotiske dyr.

Ikoniske forlystelser

 1. Odinexpressen - Tivoli KBH

  Siden 1985 har Tivoli-forlystelsen Odinexpressen givet mange af havens gæster sug i maven, når toget kørte hurtigt omkring på skinnerne oppe over hovedet på de andre besøgende.

  Men efter 30 millioner ture blev det i starten af 2019 meldt ud, at den gamle kending ville gå på pension.

  Den vil i stedet blive erstattet af rutsjebanen Mælkevejen, der åbner til jul i år. Den skulle blive en del højere end Odinexpressen og dermed også hurtigere.

 2. Jungle Safari - Djurs Sommerland

  Siden 1993 har King Kong vogtet i sin grotte i Jungle Safari og brølet af de over 10.000.000 gæster, der har taget turen i de gule bananbåde.

  Udover den kæmpemæssige gorilla blev man i roligt tempo ledt forbi junglens store og små dyr som aber og elefanter. Og de fleste husker måske også, at sidstnævnte yndede at sprøjte vand på bådene med sin snabel.

  Da Djurs Sommerland lukkede ned efter dette års sæson, var det dermed også det endelige punktum for Jungle Safari efter 27 sæsoner. I forbindelse med nyheden om lukningen blev det kun afsløret, at en ny, stor forlystelse kommer til at følge i King Kongs fodspor.

 3. Snurretoppen - Tivoli KBH

  Der har været flere udskiftninger i Tivoli i København de seneste år. Tilbage i december 2017 lukkede den populære forlystelse Snurretoppen efter 29 år og næsten 14 millioner ture.

  Snurretoppen stod oprindelig, hvor rutsjebanen Dæmonen står i dag. Den blev flyttet til sin nuværende plads i 1989 og blev re-designet i 1999.

  Forklaringen på lukningen lød, at Tivoli ønskede at forny sig, og at Snurretoppen var slidt. Forlystelsen er blevet erstattet af Tik Tak, der har været to og et halvt år undervejs og kostet 30 millioner. Den har ligesom sin forgænger til formål at gøre havens gæster godt gammeldags rundtossede.