Lokalt

Rådyr på kirkegård skulle skydes - nu har sagen fået lykkelig slutning

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Østre Kirkegård havde så store problemer med hærgende rådyr, at de måske skulle skydes. Det endte med ikke at blive nødvendigt.

Gennem flere måneder skabte tre rådyr udfordringer på Østre Kirkegård i Horsens. Dyrene åd af blomster, buske og buketter på kirkegården. De var til så stor gene, at kirkegården planlagde at skyde dem. Så galt endte det ikke.

Det fortæller kirkegårdsleder for Horsens Kirkegaarde Dennis Georg Næser nu til TV2 ØSTJYLLAND.

- Heldigvis forsvandt de selv, efter vi fjernede den bevoksning, hvor de gemte sig. Så vi fjernede deres levested. Vi har ikke set dem siden slutningen af uge 41, siger Dennis Georg Næser.

Normalt forsvinder rådyrene da også som nu af sig selv. Grunden til, at det var i spil at skyde dyrene denne gang, var, at de havde hærget i over tre måneder.

- De var her i ekstraordinært lang tid, men jeg er da glad for, at vi ikke skulle skyde dem. Så er alle glade, fortæller kirkegårdslederen, der blev kimet ned, efter historien om rådyrenes mulige skæbne kom frem.

- Jeg har snakket med mange dyreelskere, der ikke kunne forstå, hvorfor rådyrene måske skulle dø. Følelser kommer i spil.

Fik ødelagt blomster til de afdøde

Hele polemikken startede, efter der kom klager fra brugere af kirkegården.

De var meget oprørte over dyrenes ødelæggelser.

- Flere gravstedsejere er kede af, at rådyrene spiser de blomster, der er lagt til afdøde familiemedlemmer. De bliver skuffede over, at dyrene spiser fra det sted, hvor de mindes deres afdøde, sagde Dennis Georg Næser 8. oktober til TV2 ØSTJYLLAND.

At de tre rådyr var i fare for at blive skudt, skabte røre på de sociale medier, og mange mente, at der måtte være andre løsninger.

Det gik ud over blomster og buske, da tre rådyr i flere måneder brugte kirkegården i Horsens som en buffet.

Ikke andre løsninger

Derfor kontaktede TV2 ØSTJYLLAND naturvejleder i Horsens Kommune Thorke Østergaard for at høre, om der var andre udveje. Det mente han umiddelbart ikke.

- Det er ikke ufarligt for dyrene at bedøve og flytte dem, og det er heller ikke billigt, sagde han.

I forhold til at hegne kirkegården fuldstændig ind var han heller ikke optimistisk.

- Jeg har set rådyr hoppe over to meter, så det ville nok ende med at blive et meget grimt hegn, sagde Thorke Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Det var også en dårlig idé at lægge foder til dyrene umiddelbart uden for kirkegården, mente naturvejlederen.

- Rådyr spiser mange forskellige ting og nipper af over 100 urter og planter. En foderplads ville simpelthen ikke være nok, og man ville risikere rotter, lød det fra ham.