Sjældent krabbe-fund i Danmark vækker bekymring

I samarbejde med TV 2 Lorry

Beskeden fra Øresundsakvariet er klar: Den asiatiske krabbe, de nu har fundet i farvandet, skal udryddes.

Med sine hurtige ben, firkantede skjold og den spættede overflade kan den asiatiske strandkrabbe ligne en hvilken som helst anden strandkrabbe.

Men da ansatte fra Øresundsakvariet var på blåmuslingejagt ved Helsingør i sidste uge, var de ikke i tvivl om, at den krabbe, de havde fundet, var den ubudne gæst.

Her ses en asiatisk strandkrabbe-han. Krabberne er kommet til flere danske farvande via det ballastvand, som nogle store fragtskibe bærer med sig fra Asien. Når vandet tømmes ud i Europa kommer der masser af små larver med, som altså ender med at slå sig ned her.
Her ses en asiatisk strandkrabbe-han. Krabberne er kommet til flere danske farvande via det ballastvand, som nogle store fragtskibe bærer med sig fra Asien. Når vandet tømmes ud i Europa kommer der masser af små larver med, som altså ender med at slå sig ned her. Foto: Miljøstyrelsen

Krabben er kategoriseret som en invasiv art, og med sin oprindelse i Japan og Korea hører den på ingen måde hjemme i de danske farvande.

Fundet er det første, der er gjort i Øresund, og det skaber bekymring hos akvariechef og marinbiolog i Øresundsakvariet, Jens Peder Jeppesen.

- Den prøver at tilpasse sig et nyt økosystem, som den ikke er vant til. Problemet er, at den er meget tolerant over for kulde og varme og høje og lave saltholdigheder, siger han til TV 2 Lorry.

Marinbiologen frygter, at den tilpasningsdygtige krabbe vil udkonkurrere den almindelige strandkrabbe, som i forvejen findes i det danske farvand - og han ser gerne, at krabben hurtigt bliver udryddet.

Torsk kan være løsningen

Når først krabben er i de danske farvande, kan den nemlig være svær at komme af med.

Sådan ser den asiatiske strandkrabbe ud

Den asiatiske strandkrabbe er kun omkring 3,5 til 4 centimeter bred. Det firkantede skjold kan variere i farve fra grøn til lilla, orangebrun eller rødlig.

Langs benene løber der mørke bånd, og på kløerne har den røde prikker.

Man kan særligt kende krabben på de tre pigge, den har på siden af skjolet, og under hvert øje har den en udelt og regelmæssig "kant". Hannerne har en blød knold i hver klosaks.

Kilde: Miljøstyrelsen

Det har blandt andet vist sig i Limfjorden og ved Vestkysten, hvor antallet af krabber på få år er steget voldsomt og visse steder næsten fordrevet den almindelige strandkrabbe helt.

Dette skyldes, at den asiatiske strandkrabbe lægger æg tre gange årligt med op til 150.000 artsfæller som resultat.

Derfor håber Jens Peder Jeppesen, at torsken - en af krabbens eneste naturlige fjender i Øresund - vil tage sig af sagen.

- Vores store håb er, at torsken og måske andre organismer i vores hav begynder at spise den, ligesom vores almindelige danske strandkrabbe bliver ædt i millionvis af de sultne torsk i efterårsmånederne, forklarer han.

Selvom Miljøstyrelsen opfordrer mennesker til at bekæmpe krabben, så er torsken den eneste effektive løsning ifølge marinbiologen.

Test din viden om flere af de øvrige invasive arter herunder. Hvis du ser krabberne, kan det indberettes til Miljøstyrelsen her.

Kan du spotte invasive arter?