Lokalt

Fredet klit jævnet med jorden i nattens mulm og mørke

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

I weekenden blev en fredet klit i Skagen udsat for omfattende hærværk. Nu har Frederikshavn Kommune anmeldt skaden til politiet.

Set fra oven kan man tydeligt se, hvordan toppen af den 85 meter lange klitrække i Skagen ved Vippefyret er skrællet af med en gummiged og skubbet ned på stranden.

Jeg synes, det er total mangel på respekt for vores alles ejendom og mangel på respekt for naturen

Birgit Hansen (S), borgmester i Frederikshavn Kommune

Det er et af de store udflugtsmål i Skagen, og området omkring Vippefyret er fredet. Derfor forarger det også de skagboere, TV2 Nord mødte mandag, at området i weekenden blev udsat for hærværk:

- Jeg er født i Skagen, og jeg har aldrig set noget lignende. Jeg synes, det er så umoralsk, at det ingen grænser har, siger Jan Larsen fra Skagen.

- At man tager en gummiged og fjerner det, jeg er dybt rystet, siger Simone Larsen fra Skagen.

Borgmester: - Jeg er vred og indigneret

Det er uvist, hvad der er sket, men klitten er natten til lørdag blevet jævnet med jorden. Efterfølgende har Frederikshavn Kommune valgt at anmelde sagen til politiet. De vil finde ud af, hvem der står bag, og have rejst en erstatningssag.

- Jeg er faktisk vred og indigneret. Jeg synes, det er total mangel på respekt for vores alles ejendom og mangel på respekt for naturen, og jeg synes, det er hovedet under armen, at nogen kan finde på at begå sådan nogle ulovligheder, siger borgmester Birgit Hansen (S).

Klitten skal nu reetableres, men det er ikke ligetil. Marehalmen, som holder på sandet, er blevet gravet fri, og det betyder, at klitterne skal genplantes. Det kommer til at tage tid, og derfor går der lang tid, før klitterne omkring Vippefyret ser normale ud igen.

- Hvis man forestiller sig, at der er nogen, der synes, at de ligger lidt i vejen, og man gerne vil have en god udsigt – det siger jeg ikke, det er, men hvis det er det – så er det jo totalt hul i hovedet og en stakket frist, for vi fører sandet tilbage. Det tager lang tid, og det bliver dyrt, og finder vi synderen, så vil vedkommende få en stor regning, siger Birgit Hansen.

DN: Overgreb på naturen

Hærværket forarger også Eigil Torp Olesen, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening Frederikshavn/Læsø. Han mener, at der er tale om et overgreb på et af Danmarks mest fredede stykker natur:

- Vi forstår slet ikke det her, og vi er heller ikke klar over, hvad formålet kan være. Vi kan selvfølgelig gætte, men det er under alle omstændigheder noget, der skal reetableres, siger Eigil Torp Olesen.

Ifølge ham vil det efter weekendens hændelser tage lang tid, før klitten ser ud som tidligere.

- Når man skubber sandet tilbage, så risikerer man, at man får sandflugt, og det forsvinder igen, så det skal nok følges op af noget plantning. Det vil sige, at der skal plantes hjelme, som skal nå at have fat, siger Eigil Torp Olesen.

Hos Frederikshavn Kommune vil man nu kontakte Fredningsnævnet med henblik på hurtigst muligt at få genetableret klitstykket.

- Vi har en mand oppe i dag og tage billeder, og så melder vi det til politiet, og vi sender også et erstatningskrav, når politiet forhåbentlig finder synderen, siger borgmester i Frederikshavn Birgit Hansen.