Knæk Cancer: Spektakulært kunstværk af cigaretskod er en opsang til rygerne

TV 2 Kosmopol logo
I samarbejde med TV 2 Kosmopol

25.000 cigaretskod udgør hovedstadens smukkeste hjemmelavede Knæk Cancer-blomst. Det mener TV 2 Lorrys følgere på Instagram.

På en parkeringsplads i Rødovre stopper bilister, når de triller forbi i deres biler.

En dame spørger, om der er blod på vejen, fordi der er rødt miskmask på asfalten.

Nogle siger: - Hold op, hvor er det flot!

Andre får en overraskelse, når de ser, at der er tale om en kæmpe bunke cigaretskod.

Skodderne ligger i fine bunker, så de ligner den ikoniske Knæk Cancer-blomst.

Og rundt om blomsten kan forbipasserende se otte af Kræftens Bekæmpelses logoer.

En blomst med dobbeltbetydning

Kunstværket er lavet af Bodil Fosgaard, der ikke er et helt ubeskrevet blad på TV 2 Lorry.

I efterårsferien lavede hun sammen med rengøringsfirmaet Happy Helper og 80 børn et såkaldt skodværk af 8000 cigaretter på Israels Plads i København.

Og sidste år arrangerede hun Danmarks første garbage-run (affaldsløb, red.), der - som navnet antyder - i sin enkelthed går ud på at løbe rundt i sin by, mens man samler skrald.

- I forbindelse med Knæk Cancer-ugen tænkte jeg, at det kunne være fint at lege med logoet fra Kræftens Bekæmpelse. Det gav god mening for mig at lave et skodværk, for udover at rygning er sundhedsskadeligt, så havner mange cigaretter altså også på jorden, forklarer Bodil Fosgaard til TV 2 Lorry.

- På den måde forurener man også naturen, og jeg håber jo med det her, at vi får fokus på, at det her også er et miljøbelastende produkt, siger hun.

Størstedelen af al henkastet affald

Et cigaretskod kan være fem år om at blive nedbrudt, hvis det får lov til at ligge i naturen.

Alene i Københavns Kommune står cigaretskod for 87 procent af alt henkastet affald på gaderne, og opsamlingen af det er en udgift, der koster skatteyderne dyrt.

Bodil Fosgaard kan dog med sindsro erklære, at hun har taget sin tørn for fællesskabet.

Hendes særlige Knæk Cancer-blomst består af intet mindre end mellem 25.000 og 30.000 cigaretskod, vurderer hun selv:

- Men det er nok et forsigtigt bud. Jeg tror faktisk godt, at der kan være flere. Jeg plejer at undervurdere det lidt, siger hun til TV 2 Lorry.

- Normalt er alle mine skodværker lavet af cigaretter, som jeg har samlet op på stedet, men det her er nogle, som jeg har samlet op over et stykke tid og gemt til det her store værk, forklarer hun.

Du kan stadig nå at støtte den gode sag

Bodil Fosgaards blomst er én blandt mange fine, personlige blomster, som danskerne har lavet på det sociale medie Instagram.

Faktisk finder man lige nu langt over 50.000 billeder, hvis man søger på hashtagget #knækcancerblomst.

TV 2 har i samarbejde med TV 2 Lorry i år bedt alle om at dele deres egne versioner af kampagnelogoet med hashtagget #knækcancerblomst og #tv2lorry for på den måde at bidrage til kampen mod kræft.

Boozt.com har lovet at give 20 kroner for hvert delte billede, og det tilbud gælder faktisk helt frem til lørdag klokken 23.30, hvorfor du stadig kan nå at være med.

Bodil Fosgaards skodværk vil blive fremhævet under det store indsamlingsshow, fordi TV 2 Lorrys brugere i en afstemning på Instagram har kåret det som det bedste bidrag.

Brugerne har kunnet vælge mellem fem udvalgte billeder. Udover skodværket har man kunnet stemme på en skuldertatovering til ære for forskningen mod kræft. En sulten kanin, der spiser sund salat. Et volleyballhold med en alternativ opvarmning. Og små fødder fra et børnehus.

Se flere billeder på TV 2 Lorrys Instagram-profil.