Lokalt

Manden bag historisk flytning: - Jeg har været oppe et par gange i nat

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Tirsdag skal Rubjerg Knude Fyr endelig flyttes, og vejrudsigterne lover relativt roligt vejr. Flyttemester Kjeld Pedersens plan ser ud til at holde.

Klokken 8.00 tirsdag morgen begynder flytningen af det historiske Rubjerg Knude Fyr. Fyret skal flyttes 70 meter ind i landet, og vejrudsigterne forudsiger kun en smule vind – gode forhold ifølge Kjeld Pedersen, der står for flytningen af fyret.

Jeg tror faktisk, at vi sætter det ned på betonet ved 18-tiden i aften. Det har jeg sådan en fornemmelse af. Men det kan nemt ske, at den bliver 20 også. Men mit gæt er klokken 18

Kjeld Pedersen, murermester

- Det lufter en lille smule nu, men det ser ud til, at vinden kommer fra sønden af, og så får vi ikke så meget acceleration på vinden. Så kommer vi godt fra start inden klokken ni, hvor det begynder at blæse, så jeg tror, at det bliver rigtig fint.

- Jeg har været oppe et par gange i nat, og det har været helt vindstille, men det lufter en lille smule nu. Men det har ikke noget at sige, som det er nu, siger Kjeld Pedersen på morgenen for den spektakulære flytning.

Der er gået mere end et års planlægning og godt to måneders arbejde på selve fyret forud for flyttedagen. Det var derfor også en spændt Kjeld Pedersen, som TV 2 Nord mødte tirsdag morgen:

- Jeg forventer, at alt går, som det skal. Jeg er lidt spændt på, hvor mange publikummer der kommer, og om vi får nogle problemer med at styre alle de folk, der kommer. Det er det, jeg tænker mest på lige nu. Jeg håber, at alle får en god oplevelse ud af det, lyder det fra Kjeld Pedersen.

Folkene bag flytningen forventer, at fyret kan flyttes cirka 12 meter i timen, og de regner derfor med at kunne holde fyraften først på aftenen.

- Jeg tror faktisk, at vi sætter det ned på betonet ved 18-tiden i aften. Det har jeg sådan en fornemmelse af. Men det kan nemt ske, at den bliver 20 også. Men mit gæt er klokken 18, siger Kjeld Pedersen.