Far til tre var træt af fartdjævle - nu er byen fyldt med røde cykler

16x9
Den lille, røde cykel har stor effekt på bilisternes fart. Foto: Ejvind Krarup Jensen

I samarbejde med TV 2 Lorry

Strategisk placerede børnecykler får hurtigkørende bilister til at fjerne foden fra speederen.

Jimmi Johannsen bor i Kirke Hyllinge og er far til tre små børn. Gang på gang har han følt sig utryg, når bilister på den lille vej ud for hans hus kører alt for hurtigt - og sågar sætter hjulene ind på hans matrikel, hvis der mangler plads, og farten skal holdes.

- Jeg har forsøgt at råbe kommunen op, men der skete ingenting, siger han til TV 2 Lorry.

Men så brugte han et billigt og uhyre enkelt trick, som også er blevet set før i andre små, danske byer.

- Jeg satte cyklen ud - og det virker, fortæller Jimmi Johannsen, der til daglig arbejder som pædagog.

Der er ikke tale om en hvilken som helst cykel, men den klassiske, trehjulede børnecykel med et rødt lad og hvide hjul.

Vi har fuld forståelse for, at bilernes fart kan skabe utryghed lokalt, og at man kan have lyst til at gøre noget lokalt, som kan minde bilisterne om, at deres for høje fart kan skabe utryghed

Jeppe Gudmandsen, pressekonsulent hos Rådet for Sikker Trafik

Og man behøver ikke tænke længe over, hvorfor det simple trick virker så godt.

- De fleste kan relatere til, at man er bekymret for sit barn, og en trehjulet cykel vil med det samme skabe associationer hos bilisterne om, at her færdes børn, så jeg sænker farten, siger Jeppe Gudmandsen, der er pressekonsulent hos Rådet for Sikker trafik, til TV 2 Lorry.

Flest kører for stærkt på Sjælland

En trehjulet cykel i midterrabatten på Hornsherredvej i Kirke Hyllinge har stor effekt på hastigheden.
En trehjulet cykel i midterrabatten på Hornsherredvej i Kirke Hyllinge har stor effekt på hastigheden. Foto: Ejvind Krarup Jensen / TV 2 Lorry

I en undersøgelse, foretaget af Epinion for Rådet for Sikker Trafik, svarer 57 procent, at de bliver bekymrede for egne eller andres børn, når der bliver kørt for stærkt i deres lokalområde.

Og det er den bekymring, som Jimmi Johansen sammen med en gruppe beboere i et område omkring Kirke Hyllinge i Lejre har taget i egen hånd, derfor ladet den ene trehjulede blive til mange. Nu er der placeret trehjulede børnecykler alle de steder, hvor folk kører alt for hurtigt.

For høj hastighed øger risikoen for ulykker, hvis man for eksempel pludselig skal bremse og undvige et cyklende barn, der krydser vejen på vej til skole

Jeppe Gudmandsen

På Sjælland oplever flest, at der bliver kørt for stærkt på vejene i deres lokalområde, og derfor kan Jeppe Gudmandsen sagtens forstå, hvorfor beboere tager sagen i egen hånd.

- Vi har fuld forståelse for, at bilernes fart kan skabe utryghed, og at man kan have lyst til at gøre noget lokalt, som kan minde bilisterne om, at deres for høje fart kan skabe utryghed, siger Jeppe Gudmandsen og fortsætter:

- Det er vigtigt, at vi får endnu flere bilister til at respektere fartgrænserne generelt.

Og behovet for at få sænket farten på vejene er stort. Ifølge en undersøgelse, som er lavet til Rådet for Sikker Trafik, kører hver fjerde adspurgte bilist 100 kilometer i timen eller mere på landeveje, hvor man må køre 80.

- For høj hastighed øger risikoen for ulykker, hvis man for eksempel pludselig skal bremse og undvige et cyklende barn, der krydser vejen på vej til skole. Eller hvis der kommer en bil ud fra en sidevej, som tror, at bilen på landevejen kører de lovlige 80 kilometer i timen, og at man derfor kan nå at krydse vejen, siger Jeppe Gudmandsen til TV 2 Lorry.

Bilister stopper op

Tidligere på året havde de i den lille by Vemmenæs på Tåsinge fået samme ide. Og selvom der ikke er blevet lavet målinger, har folk i byen en opfattelse af, at det fik bilisterne til at lette foden fra speederen, fortalte beboeren Mads la Cour.

Ifølge beboerne i Vemmenæs er der mange billister, der ikke sænker farten til 50 kilometer i timen, selvom de passerer byskiltet.
Ifølge beboerne i Vemmenæs er der mange billister, der ikke sænker farten til 50 kilometer i timen, selvom de passerer byskiltet. Foto: Kenneth Klug.

- Jeg kan mærke, at de (cyklerne, red.) står der, og at der er flere, der er opmærksomme og sænker farten. Der er også nogle, der er stoppet og har sagt, at det er et godt koncept, sagde han til TV 2.

Her er det dog heller ikke en permanent løsning, da de håber at blive godkendt til bump eller andre fartsænkende forhindringer af Svendborg Kommune. Sker det, vil beboerne donere deres trehjulede til andre trængende byer.

Oplever du problemer med hastigheden i dit lokalområde, opfordrer politiet til at gå ind og anmode politiet om at komme ud til en færdselskontrol.