Lokalt

Dansk møntskat bliver ved med at vokse - nu er der fundet guld

De 1600-mønter, der er fundet på Uhrhøj i Vejle, bliver fra torsdag udstillet i Spinderihallerne. TV Syd
TV Syd logo
I samarbejde med TV Syd

Siden de første sølvmønter dukkede op for et halvt år siden, er skatten blevet ved med at vokse - senest med to guldmønter.

Med en børste, lidt vand og en forsigtig hånd har Anders Horsbøl Nielsen pudset et helt specielt fund.

Han har været arkæolog i 40 år, men den seneste uge bliver én af dem, han kommer til at huske allerbedst, når han kigger tilbage på sit arbejdsliv.

For bipperiet fra metaldetektoren har nærmest lydt konstant på Uhrhøj i Vejle, hvor Danmarks næststørste møntskat fra 1400-tallet er blevet fundet.

Lige nu er Anders Horsbøl ved at forvandle de ældgamle mønter, der er fyldt med jord og mudder, til noget, der kan udstilles fra torsdag.

- Jeg har aldrig været med til noget lignende. Det er en helt speciel oplevelse at sidde med de her mønter i hænderne, siger han.

Mønterne stammer fra Nordtyskland og Danmark.

Danmarks næststørste møntfund

For en uge siden var der fundet 800 sølvmønter i Vejle. I går var det tal fordoblet til hele 1600 sølvmønter. Og i dag har arkæologerne virkelig sat trumf på; ikke nok med, at det samlede antal mønter nærmer sig 2000, så har de nu hevet de to første mønter af guld op af mulden.

Dermed ser fundet ud til at være Danmarks næststørste møntfund – kun overgået af Svendborgfundet med 3800 mønter.

- Jeg har stadig lidt hjertebanken, for det er aldrig noget, man ser i hverdagen, og slet ikke sådan nogle flotte nogle, som dem her, siger Jim Dølby, der fandt dagens guldfund.

De første sølvmønter dukkede op for to et halvt år siden, og den seneste halvanden uge har arkæologerne arbejdet intensivt på stedet, mens møntskatten bliver ved med at vokse sig større.

- Det kommer meget bag på os, at der er fundet guld. Jeg har ikke prøvet noget lignende, og jeg har været arkæolog i 35 år, så det er stort, siger Anders Horsbøl, museumsinspektør ved Vejlemuseerne, til TV SYD.

I slutningen af sidste uge fandt arkæologerne 800 mønter, og dermed troede de, at alle skattene var gravet op fra jorden, men de nordtyske og danske mønter fortsatte med at komme.

- De her mønter fortæller, at livet ikke altid går, som man forudser. Der er foregået noget her, som betyder, at nogen ikke er kommet tilbage efter mønterne, siger Anders Horsbøl Nielsen.

De 1600 mønter skal udstilles i Spinderihallerne.

Gaven der bliver ved med at give

Han fortæller samtidig, at det ikke er muligt at skrive alle kapitler om mønternes historie og sætte det ind i en større kontekst, før arkæologerne har fundet alle de sølvskatte, der gemmer sig i jorden på Uhrhøj.

- Vi er blevet overraskede hver dag, så jeg tør ikke at sige, hvornår vi er færdige med udgravningerne, siger Anders Horsbøl Nielsen.

Arkæologerne har konstateret, at sølvmønterne består af 20 procent kobber.

De vil være udstillet i Spinderihallerne i Vejle til og med slutningen af næste uge, og herefter bliver danefæet flyttet til Nationalmuseet.