Lokalt

Bakterier fundet i drikkevand i Lumsås - kog vandet, inden du drikker det

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Kommunen anbefaler at koge drikkevandet inden brug. Det er uvist, hvornår det bliver normalt igen.

Der er fundet coliforme bakterier i drikkevandet i Lumsås, og derfor anbefaler Odsherred Kommune, at borgerne koger vandet.

Det er hos Lumsås Vandværk, at man har fundet bakterierne ved en sikkerhedsprøve.

- Det er naturligt forekommende bakterier i jorden, som er skyld i vandets forurening. Det kaldes også coliforme bakterier, forklarer Niels Christoffersen, næstformand i Lumsås Vandværk.

Ifølge næstformanden berører det 612 husstande.

Regnen kan være skyld i bakterierne

Man mistænker, at bakterierne i vandet er opstået på grund af regnen de seneste dage, som kan påvirke vandets farve.

Her ses vandværkets forsyningsområde

- Når det regner for meget, kan en knækket rørledning suge jord ind i sig. Det vil typisk bevirke, at folk får gult eller brunt vand i deres haner. Lige nu ser vandet udmærket ud, og det lugter ikke, men sikkerhedsprøven viser bakterier, siger Niels Christoffersen.

Svar om et døgn

Det er endnu uvist, hvornår vandet kan drikkes igen uden at koge det.

­- Vi har fået taget en sikkerhedsprøve klokken 11.30. Herefter kan der gå 24 timer, før man har svar på, hvornår man muligvis kan drikke vandet igen, siger Niels Christoffersen.

Odsherred Kommune oplyser via deres hjemmeside, at det også omhandler at koge vandet, inden man tager et bad eller til simpel rengøring på bordoverflader.

Sådan koger du vand til drikkebrug

  • Vand til drikkebrug og madlavning skal opvarmes til 100 °C i mindst et minut. Det er vigtigt, at både temperatur (spilkogning) og tid overholdes.
     
  • En effektiv kogning kan ske ved brug af en almindelig kedel eller gryde. Ved brug af elkedel gives en portion vand to opkog med to til fem minutters mellemrum.
     
  • Vand i kaffe- og temaskiner opnår sjældent en temperatur på 100°C. Vandet kan dog anvendes, såfremt vandet i disse maskiner opvarmes til min. 80 °C, idet den akkumulerede drabseffekt ved opvarmning til og nedkøling fra 80 °C svarer til en opvarmning af vandet til 100°C i et minut.