Lokalt

Fisker fik pukkelhval i nettet i Skagen

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

En fisker fra Skagen fik mandag morgen en noget usædvanlig fangst i nettet. En død og syv-otte meter lang hval er nu trukket ind til Skagen.

Det er ikke hver dag, man ser en pukkelhval i Skagen. Så det var en noget overrasket fisker, der mandag morgen fik en usædvanlig fangst i sit bundgarn.

Han kunne med det samme mærke, at nettet var noget tungere, end det plejer at være.

- Den var rimelig tung. Den kunne vi ikke lige håndtere, så vi måtte ringe efter hjælp fra dykkere, siger Troels Tvilling, der fisker ud for Skagen i fiskerbåden 'Flipper'.

Det var dykkere fra Nordsøen Oceanariet, der tog med ud og fik sat en trosse på den døde hval, så den kunne trækkes ind til jollehavnen i Skagen.

Man formoder, at det er en nyfødt pukkelhval-unge, der er gået i nettet.

- Det er ret usædvanligt at få en hval af den størrelse i nettet. Det var lige i overkanten af, hvad jeg kunne håndtere, fortæller Troels Tvilling.

Han fik derfor hjælp af en flok dykkere fra Oceanariet i Hirtshals til at få hvalen i land.

- Den var større, end jeg lige havde regnet med. Troels ringede i morges og sagde, de havde noget i bundgarnet, og om vi kunne hjælpe med at løfte den op. Det var noget specielt at dykke ned og se det store dyr dernede, fortæller Henrik Brink, der er akvarieassistent og dykker ved Nordsøen Oceanariet.

Han fik hjælp under vandet af sin kollega.

- Det er en pukkelhval, og det er yderst sjældent, at man ser dem i danske farvande. Vi har dokumenteret to strandinger og derudover kun tre observationer, så det er virkelig et særtilfælde at se den her pukkelhval, fortæller Lasse Rosendal, der er dykker og formidler ved Nordsøen Oceanarium.

Ikke set siden 1905

Nu skal forskere i gang med at undersøge, hvordan hvalen er kommet ind i dansk farvand.

- Vi skal forsøge at kortlægge grunden til, at den er havnet her i Skagen, og hvorfor hvalen er endt i bundgarnet, den kan have været syg. Det er tit noget, man ser med hvaler, når de kommer så tæt på kysten. Der har været et eller andet galt, uddyber han.

Ifølge Lasse Lasse Rosendahl er der ikke siden 1905 drevet en pukkelhval i land i Skagen. Nu skal biologer og forskellige instanser finde ud af, hvad der skal ske med hvalen.

Det tyder på, at der er tale om en lille hun, og Lasse Rosendal skyder på, at den er omkring syv meter lang, og nyfødte pukkelhvaler er omkring 5-6 meter, så der er tale om et ungt dyr.