Lokalt

Ny metro buldrer under deres lejligheder hvert tredje minut - hør det her

Metroselskabet har fremrykket planerne om at slibe skinnerne som følge af klagerne.

En dyb, hul rumlen lige under sengen. Cirka hvert tredje minut i myldretiden. Men på alle tider af døgnet.

Det er realiteten for Conny Borger Rasmussen, efter at den nye metrolinje, Cityringen, åbnede i Hovedstaden søndag.

- Når jeg ligger her, kan jeg simpelthen høre den der buldren. Man får en uro i kroppen af det, siger hun til TV 2.

Conny Borger Rasmussen bor i stueetagen cirka 20 meter over metrorørene i Hamletsgade på ydre Nørrebro.

Hun og resten af beboerne har levet med støj fra entreprenørarbejdet i mere end otte år, men blev lovet, at de ikke ville kunne høre togene, når metroen åbnede.

Nogle kan ikke sove

Conny Borger Rasmussen er dog langt fra alene.

Metroselskabet har modtaget mere end 130 klager siden januar, hvor det begyndte at teste tog og systemer. Siden åbningen har selskabet fået 20.

Jeg kan mærke, at jeg bliver lidt stresset af det

Alma Yawl, borger, Nørrebro, København

Et andet sted i byen, hvor de også plages af støjen, er hos andelsboligforeningen AB Haraldshus i Haraldsgade på Nørrebro. Her kunne formanden fredag fortælle TV 2, at foreningen under testkørslerne havde fået 40-50 henvendelser. Der er 105 boliger i foreningen.

Nogle kan ikke sove, andre forudser problemer ved salg, mens nogle generelt er nervøse for de sundhedsmæssige problemer, fortalte formanden.

- Det er forfærdeligt. Vi er blevet lovet, at vi ikke skulle høre metroen, når først den var i drift. Jeg kan mærke, at jeg bliver lidt stresset af det. Og jeg ved jo ikke, hvordan den på lang sigt påvirker mig, siger Alma Yawl, der bor i Haraldsgade og demonstrerer over for TV 2, hvordan rumlen kan høres på 3. sal i bygningen.

Conny Borger Rasmussen og Alma Yawl fortæller, at det næsten er umuligt at lukke af og ignorere støjen. Særligt ikke 24 timer i døgnet.

Fremrykker slibning

Men det skal de heller ikke, siger Metroselskabet.

Fredag fortalte selskabet til TV 2, at støjen skyldes, at man ”ikke havde nået at slibe skinnerne”, og at det var blevet tilsidesat, så man kunne åbne til tiden. Slibningen vil blive foretaget omkring årsskiftet, lød det.

Vi ved, at det at slibe skinnerne vil reducere generne væsentligt

Hanne Tærsbøl Schmidt, afdelingschef Metroselskabet

Så længe skal beboerne over Cityringen dog ikke vente. Allerede i denne måned vil skinnerne blive slebet. Det sker som følge af de mange klager, fortæller afdelingschef i Metroselskabet Hanne Tærsbøl Schmidt, der giver håb til de generede borgere:

- Vi ved, at det at slibe skinnerne vil reducere generne væsentligt, siger hun.

Til spørgsmålet om, hvorfor Metroselskabet ikke bare ventede en ekstra måned med at åbne, svarer Hanne Tærsbøl Schmidt:

- Vi har jo knoklet i ni år for at åbne denne her metro. Og det lykkedes til gavn og glæde for byen. Så vi valgte at fastholde åbningen.

Metroselskabet tilbyder hotelværelser til dem, der er mest generet af støjen, indtil skinneslibningen er overstået. Andelsforeningen AB Haraldshus oplyste til TV 2 fredag, at Københavns Kommune vil foretage støjmålinger. Metroselskabet siger til Politiken, at de ikke kan afvise, at der fortsat er borgere, der vil kunne mærke noget efter slibningen.

Cityringen skulle oprindeligt være åbnet i december sidste år. Men i 2014 udsatte man den planlagte åbning med syv måneder. Herefter blev åbningen yderligere forsinket. Den strækker sig over 15,5 kilometer og har 17 stationer.

I begyndelsen af 2020 bliver Cityringen suppleret af Nordhavnslinjen, og i midten af 2024 åbner Sydhavnslinjen.

Den nye metrolinje, Cityringen, har 17 stationer. Video: TV 2 Danmark